Hvilket sommerdekk er best i test?

Sommerdekket Continental PremiumContact 7 får utmerkelsen best i test etter vår sammenstilling av ekspert- og kundeanmeldelser Dette er et lettkjørt sommerdekk med storslagne kjøreegenskaper som gir utmerket grep både på vått og tørt underlag takket være RedChili-gummiblandingen og det adaptive mønsteret Dette gjør dekket til et trygt valg på norske veier Les mer om testvinneren og et par andre gode sommerdekk vi anbefaler, nedenfor

Sammenlign våre 7 testvinnere

Du kan sveipe sidelengs for å se alle produktene i sammenligningen

1. Continental PremiumContact 7 - Best i test

 • Drivstofføkonomi: C
 • Våtgrep: A
 • Dekkstøy: 71 dB
Continental PremiumContact 7

Continental har blitt kjent for sine høykvalitetsdekk, som prismessig absolutt plasserer seg i premiumkategorien, men de har da også det lille ekstra. Continental PremiumContact 7 er nyeste utgave av det sommerdekket som vi tidligere anså for å være det aller beste på markedet, og Continental fortsetter bare å imponere.

Med en stødig overbevisning om at det er mulig å utvikle enda sikrere dekk som gir en bedre kjørefølelse , har Continental utviklet et sommerdekk på neste nivå. RedChili- gummiblandingen bidrar til utmerket grep og bremseytelse, og dekkets adaptive mønster gjør at det passer like godt på tørre og våte overflater. Dette er en funksjon som settes pris på her i Norge, hvor sommerværet veksler raskt mellom sol og regn.

At kjøreegenskapene ikke blir dårligere med værforholdene, gjør PremiumContact 7 til et svært trygt og godt valg for oss nordmenn.

Best i test hos Aftonbladet

Continental PremiumContact 7 ble lansert så sent som i oktober 2022, men har allerede klart å høste toppkarakterer fra eksperter både i Sverige og internasjonalt. Hos Tyre Reviews er dekkene kåret til best i test og likeledes i Aftonbladet. I sistnevnte presterte PremiumContact 7 best i alle deltestene , og anmelderen trakk frem hvor enkle dekkene er å kjøre både på våt asfalt, og på tørrere veiforhold.

Det er rett og slett ikke mulig å finne et sikrere valg av sommerdekk enn PremiumContact 7 akkurat nå, og vi nøler ikke med å kåre det til testens beste dekk.

 • Lett å kjøre og trygt på vått og tørt underlag.
 • Best i test hos Aftonbladet og Tyre Reviews.
 • Adaptive mønstre som tilpasser seg veiforholdene.
 • Høyere prislapp enn mange andre sommerdekk.

Sammenligne priser:

I samarbete med pris-logo

2. Continental PremiumContact 6 - Best i test 2022

 • Drivstofføkonomi: C
 • Våtgrep: A
 • Dekkstøy: 71 db
Continental PremiumContact 6

Continental er et av de mest anerkjente og populære sommerdekkene blant flere eksperter og kunder. Continental PremiumContact 6 er topptestet i flere svenske aviser, som Råd & Rön, Vibilägare og Aftonbladet. Ifølge Continental selv, anbefaler 91 prosent av brukerne disse sommerdekkene.

Designmessig kan Continentals dekk anses å være i premiumkategorien . Prismessig ligger de litt høyere enn mange konkurrenter, noe som gjør at dekket ikke passer like godt for alle lommebøker.

Lettstyrt og takler vannplaning godt

Continental PremiumContact 6 er et sommerdekk som yter godt på alle slags sommerveier, tørre så vel som våte. I den krevende vannplaningstesten fikk dekket noen vanskeligheter, men samtidig klarte det seg bedre enn mange andre i samme test.

Ellers er det et veldig stillegående, lettstyrt og forutsigbart dekk med kort bremselengde og en utmerket kjørefølelse .

Bejublet av brukere og eksperter

Mange brukeranmeldelser, for eksempel på Tyrereviews.com, vitner om at dette er et dekk av virkelig høy kvalitet. Utseendet, bremseevnen – uavhengig av sommerunderlag – og ytelsen er nevnt som positive egenskaper i anmeldelsene.

Aftonbladet er også imponert over PremiumContact 6 og mener at dekket byr på overlegne kjøreegenskaper, både på tørre og våte veier. De roser også den presise styringen og den korte bremselengden, men mener at rullemotstanden kunne vært litt bedre. I det hele tatt er det imidlertid et ekstremt bra sommerdekk som helt klart er verdt prisen.

 • Høy karakter i Råd & Rön, ViBilägare , Riksförbundet M Sverige og Aftonbladet
 • Lavt støynivå.
 • God styrerespons.

Sammenligne priser:

I samarbete med pris-logo

3. Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 - Vi anbefaler

 • Drivstofføkonomi: C
 • Våtgrep: A
 • Dekkstøy: 69 db
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 er det aller nyeste sommerdekket i den populære Asymmetric- serien, designet for å passe de fleste bilmodeller.

Dekket bygger videre på egenskapene til den prisbelønte forgjengeren Asymmetric 5, men har forbedrede kjøre- og bremseegenskaper, både på tørt og på vårt underlag. Rullemotstanden er også redusert, noe som bidrar til å øke rekkevidden for deg som kjører elbil.

Stillegående med godt grep på alle underlag

Med utmerket sidegrep på vått underlag gir Asymmetric 6 rask og presis styring, spesielt på tørt underlag. I møte med større vannmengder kan den riktignok miste grepet foran (men aldri bak). Slingringen er imidlertid lett å kontrollere ifølge ekspertene selv.

Kontaktflaten tilpasser seg også kjørestilen og øker ved behov. Det gir føreren enda bedre reaksjonsevne ved mer ekstrem manøvrering. Ellers er Asymmetric 6 et veldig stillegående dekk med middels rullemotstand.

Fine vurderinger fra ekspertene

I Aftonbladets store test av sommerdekk får Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 en karakter på 8,9 av 10. Ekspertene mener dette er et utmerket valg og roser dekkets grep på både tørre og våte veiforhold.

Selv Tyrereviews.com er imponert over Asymmetric 6. Sommerdekket får gode karakterer, fremfor alt for kort bremselengde, utmerket grep og enkel styring. Den eneste ulempen er vannplaningsmotstanden, som beskrives som ganske gjennomsnittlig. I tillegg har Primacy 4+ fra Michelin litt lengre levetid. Bortsett fra det er dette helt klart et godt sommerdekk som ikke vil skuffe deg.

 • Forbedret grep på både våte og tørre veiforhold.
 • Kort bremselengde.
 • Lavt støynivå.
 • Rask og presis styring.

Sammenligne priser:

I samarbete med pris-logo

4. Michelin Primacy 4+ - Vi anbefaler

 • Drivstofføkonomi: A
 • Våtgrep: B
 • Dekkstøy: 68 db
Michelin Primacy 4+

Michelin Primacy 4+ er et dekk som kombinerer enestående ytelse med lang levetid og høy sikkerhet. I bremsetester kan Primacy 4+ faktisk oppvise toppresultater, noe som selvsagt føles ekstra trygt med tanke på hvor raskt veiforholdene her i Norden kan endre seg.

Primacy 4+ yter godt, både på tørre og våte veier, og er veldig lettkjørt. Den avgir lite støy og har i likhet med Asymmetric 6, middels rullemotstand. Bakhjulene mister aldri veigrepet og en liten glipp foran er lett for føreren å kontrollere.

Overlegen levetid

Ifølge Aftonbladet vinner Primacy 4+ overlegent når det gjelder lang levetid. Dekkets mønsterdybde slites langsommere, selv på ujevnt underlag. Dette fungerer dessuten som en smart sikkerhetsfunksjon som indikerer når det er på tide å bytte dekk.

Hylles av eksperter og kunder

Det er ingen tvil om at Primacy 4+ fra Michelin er et populært sommerdekk, både blant eksperter og kunder.

Først og fremst fikk dekket høye karakterer i Aftonbladets store test av sommerdekk 2022 – 8,9 av 10. Selv om Continental Contact 6 har de desidert beste kjøreegenskapene, imponerer Primacy 4+ med sin enestående levetid. Utenom det er dekkmodellen kåret til testvinner i Teknikens Värld, Råd & Rön og ADAC 2020. Også kundene selv er fornøyde med sommerdekket. De beskriver dekkene som «helt fantastiske» og at de gir en behagelig følelse selv på humpete veier. Mange mener også at den lave rullemotstanden merkes på drivstofforbruket, noe som selvfølgelig også er et stort pluss.

 • Langsom slitasje på mønsterdybden gir ekstra lang levetid.
 • Lavt støynivå og middels rullemotstand.
 • Gir en behagelig kjørefølelse på alle underlag.
 • Toppresultater i bremsetester.

Sammenligne priser:

I samarbete med pris-logo

5. Goodyear Efficient Grip Performance 2 - Vi anbefaler

 • Drivstofføkonomi: B
 • Våtgrep: A
 • Dekkstøy: 69 db
Goodyear Efficient Grip Performance 2
Goodyear Efficient Grip Performance 2 test

Det rimelige Goodyear Efficient Grip Performance 2-dekket tar bronsemedaljen i vår sammenligning av sommerdekk.

Dekkmodellen er tilgjengelig i de fleste dimensjoner du kan tenke deg, noe som gjør den egnet for de fleste bileiere. Prismessig plasserer dekket seg også lavt nok til å appellere til de fleste, uansett budsjett.

Lav rullemotstand – mindre klimapåvirkning

Som navnet tilsier, er ikke dette det første dekket i Efficient Grip Performance -serien . Siden forgjengeren har imidlertid flere ting blitt forbedret.

En av dem er den reduserte rullemotstanden. Dette betyr at drivstofforbruket er lavere og dermed gir mindre klimapåvirkning. I tillegg sparer du penger ved å slippe å fylle bensin så ofte.

Mange brukere og mange positive anmeldelser

At dette dekket er rimelig fremgår ikke minst av alle de gode anmeldelsene som finnes på nett. Mange kunder tiltrekkes av prisen og kan til sin glede også konstatere at Efficient Grip Performance 2 virkelig er behagelig å kjøre med.

På Tyrereviews.com har forgjengeren over 217 anmeldelser og en gjennomsnittlig vurdering på 81 % . Den nye versjonen av dekket ser ut til å være minst like populær. Med over 18 anmeldelser er gjennomsnittlig vurdering 93 % for Efficient Grip 2. Kjørekomfort samt ytelse på tørre og våte veiforhold får også skryt.

 • Utmerket grep på våte så vel som tørre veiforhold
 • Lav rullemotstand
 • Lav miljøpåvirkning

Sammenligne priser:

I samarbete med pris-logo

6. Nokian Hakka Blue 3

 • Drivstofføkonomi: C
 • Våtgrep: A
 • Dekkstøy: 67 db
Nokian Hakka Blue 3

Nokian Hakka Blue 3 er et sporty premium-dekk, tilpasset både person- og familiebiler, som kombinerer kjørekomfort og sikkerhet. Takket være det store antallet dekkdimensjoner passer dekket både for hybrid- og elbiler.

Designet for nordiske veier

Hakka Blue 3 er designet for nordiske værforhold og gir deg et godt grep på både våte og tørre veiforhold. Våtgrepsklassifiseringen er den beste mulige – klasse A – som betyr at dekket gir effektiv beskyttelse ved vannplaning.

Takket være Dry Touch 3.0-konseptet byr Hakka Blue 3 på gode kjøreegenskaper som også varer selv når dekkene begynner å bli slitt.

Den slitesterke Cool Blue Hybrid gummiblandingen gjør at dekkene forblir fleksible selv når temperaturen synker. Det bidrar også til redusert rullemotstand med lavere drivstofforbruk og økt rekkevidde som resultat.

Fin kjørefølelse uten støy

Hakka Blue 3 har et balansert mønster og en optimalisert vulstfordeling som gjør dekket stabilt, lett å kontrollere og forutsigbart. Dens unike Silent MultiZone Design bidrar også til redusert støy, noe som kan være ekstra gunstig ved kjøring på grovere asfalt.

God bremsing og sidegrep på våte veiforhold

Ifølge Aftonbladets test av sommerdekk gir Hakka Blue 3 det beste side- og bremsegrepet på våt vei. De beskriver modellen som stillegående, komfortabel og «lett å kjøre i alle situasjoner». Den takler imidlertid ikke vannplaning så godt som ekspertene hadde håpet.

 • Komfortabelt og lettstyrt sommerdekk.
 • Beste bremsing og sidegrep på vått underlag.
 • Tilgjengelig i et stort antall dekkdimensjoner.
 • Beste mulige våtgrepsklassifisering - klasse A.

Sammenligne priser:

I samarbete med pris-logo

7. Michelin Primacy 4

 • Drivstofføkonomi: A
 • Våtgrep: A
 • Dekkstøy: 68 db
Michelin Primacy 4

Når det gjelder kvaliteten på sommerdekkene er det få som kan slå Michelin Primacy 4. Dekket har fått ros for sin lange levetid og for å ha stort fokus på sikkerhet. Den er også tilgjengelig i en rekke størrelser og har prestert godt i flere dekktester.

4,5 i karakter på Pricerunner

Forbrukerne selv er fornøyde med Michelin-dekkene sine. Alle dimensjonene til Primacy 4 har høye kundeanmeldelser på Pricerunner .

På tirereviews.com er det opprettet 79 kundeanmeldelser av Michelin Primacy 4-dekket med høye karakterer som resultat, 81 % av 100 % mulig.

Sikkerhet og holdbarhet

Michelin Primacy 4 er et av de sikreste sommerdekkene, og det er utviklet med sikkerhet som høyeste prioritet. Det merkes ikke minst på at den yter svært godt i bremsetester.

Holdbarhet er en annen ting Michelin prioriterte med dette dekket. Tanken er at mønsterdybden skal slites langsommere og dermed også få dekket til å vare lengre enn vanlige sommerdekk.

Det er delte meninger om dette virkelig fungerer. Noen mener at dekkene ikke tåler grusunderlag så godt.

At sommerdekket dessuten er dyrere enn mange andre konkurrenter, gjør at det ikke når helt opp på pallen i vår sammenstilling.

Oppsummering

Summa summarum er Primacy 4s sterkeste funksjoner :

 • Styrerespons på tørre veier
 • Drivstoffeffektivitet
 • Rullemotstand
 • Slitasje
 • Bremsing på tørre underlag

Dekket presterer heller ikke dårlig på andre områder. Når det gjelder en del ting scorer det imidlertid lavere fordi det ikke oppfyller hva mange kanskje forventer av et dekk i den høyere prisklassen:

 • Sikkerhet på våte underlag
 • Håndtering på tørre underlag
 • Vannplaning – kryssende
 • Vannplaning – langsgående
 • Stor fokus på sikkerhet.
 • Slitesterk med lang holdbarhet.
 • Gode bremseegenskaper.

Sammenligne priser:

I samarbete med pris-logo

Guide: Slik velger du riktige sommerdekk

Er det på tide å oppgradere til et nytt par sommerdekk? Da er det viktig at du velger med omhu. Å finne de perfekte sommerdekkene er litt av en vitenskap – atskillig mer komplisert enn å velge vinterdekk, der spørsmålet bare er om du skal ha piggdekk eller ikke.

Ulike sommerdekk er forskjellige, avhengig av hvilket underlag du kjører mest på og hvordan været er der du kjører. I denne guiden skisserer vi hva du bør vurdere før du velger sommerdekk slik at du lettere kan finne de perfekte dekkene for deg.

Når bør du bytte til sommerdekk?

Fra første april 2024 er det gratis å bytte til sommerdekk. Fra første mandag etter påskedag har du ikke lenger lov til å kjøre med piggdekk, med mindre det er glatt og snø.

Det er imidlertid ikke ulovlig å kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren, så dette er noe mange velger å gjøre. Samtidig er det mange gode grunner til å bytte til sommerdekk når det blir varmere.

De fleste vinterdekk er for myke for tørre veiforhold, noe som gjør kjøringen mindre medgjørlig. I tillegg er bremselengden mye lengre hvis du kjører med vinterdekk på tørr eller våt vei, noe som øker risikoen for trafikkulykker.

Derfor bør du ikke bruke sommerdekk om vinteren

På samme måte som det er en dårlig idé å kjøre med vinterdekk om sommeren, er det ikke lurt å kjøre med sommerdekk om vinteren.

Sommerdekk har dårlig akselerasjon i vintervær, og lange bremselengder på is eller snø. Mens vinterdekkene har et helt annet mønsterdesign og flere seiper som gjør at de griper på glatte vinterforhold , har sommerdekkene alt for lite grep til å være trygge å kjøre med om vinteren.

Sommerdekk er heller ikke laget for kalde temperaturer, derfor kan de miste sine elastiske egenskaper og sprekke. Da er de ikke bare usikre og ulovlige å kjøre med, men må også byttes ut før tiden, noe som blir en unødvendig dyr historie.

Viktig å tenke på ved valg av sommerdekk

Det er flere ting som kan være greit å tenke på før du kjøper nye sommerdekk. Her går vi gjennom noen av de viktigste.

 1. Sjekk sommerdekkene du allerede har. Å kjøre på dekk som er for slitte er en dårlig idé, ikke minst fordi de mister kontakten med underlaget når slitebanen slites, noe som gjør det vanskeligere å kontrollere bilen ved for eksempel vannplaning. I følge norsk lov skal et sommerdekk ha en mønsterdybde på minst 1,6 millimeter, men mange eksperter anbefaler at dekkene skiftes allerede når mønsterdybden er slitt til 3 eller 4 millimeter.
 2. Tenk gjennom hvor du vanligvis kjører mest. For kjøring på grus er sommerdekk med grovere mønster best. For de aller fleste som bor i en vanlig norsk by, trengs det ingen spesielle dekk, men bor du på landet og kjører ofte på grusveier, kan det være grunn til å velge dekk med grovere mønster.
 3. Ikke la prislappen bestemme for mye. De billigste sommerdekkene er ikke nødvendigvis de billigste i lengden. Dyrere dekk med lavere rullemotstand kan faktisk hjelpe deg å tjene penger, fordi de gjør at bilen bruker mindre drivstoff. Slitebanen på denne typen dekk er også mer slitesterk, så forvent at de varer lengre før de må skiftes ut igjen.

Hvordan vet jeg om dekkene jeg velger, er gode?

Alle sommerdekk som selges i EU, skal ha en spesiell dekkmerking som viser at de holder en viss standard. Dette er selvsagt vel og bra, men gjør også at det kan være vanskelig for deg som forbruker å forstå hva som er forskjellen mellom dem. For det er tydelig at forskjellige sommerdekk yter forskjellig, hvilket bevises av eksperttester år etter år. Så hvordan vet du hvilke sommerdekk som faktisk er gode?

Et godt råd er å velge dekk fra en av de store dekkprodusentene, som har gjort seg kjent for høykvalitetsdekk. Et annet er å sette seg inn i uavhengige tester fra eksperter.

Her hos Best i testen har vi gjort jobben for deg og samlet anmeldelser fra en rekke forskjellige eksperter. På denne måten kan du føle deg trygg på at du velger sommerdekk med en kvalitet som er sertifisert fra flere ulike kilder.

Kilder

Aftonbladet (2023)

I Aftonbladets oppdaterte test av sommerdekk er Continental PremiumContact 7 vinneren i alle deltester. Den beskrives som lettkjørt, både på vått og tørt underlag, og presterer godt både i svinger og under kraftig oppbremsing. Dekket får også gode karakterer for støynivå og rullemotstand.

I tidligere tester utført av Aftonbladets eksperter, har fire dekkmodeller stått som vinnere: Continental PremiumContact 6, Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6, Michelin Primacy 4+ og Nokian Hakka Blue 3. Alle modellene er vurdert til 8,9 av 10 av Aftonbladets eksperter. Continentals PremiumContact 6 får toppkarakter for sin håndtering av tørre og våte overflater, mens Michelin Primacy 4+ vinner på grunn av sin lange levetid. Ikke desto mindre beskrives Asymmetric 6 og Hakka Blue 3 som to fullverdige alternativer.

Teknikens värld (2023)

Også i Teknikens Världs store test av 10 sommerdekk ble Continental PremiumContact 7-sommerdekket kåret til testens beste.

OBS! Best-i-testen.no kan ikke garantere at anmeldelsene vi brukte som kilder er etterlatt av personer som har kjøpt eller brukt produktet. Les mer i våre generelle vilkår.

Vanlige spørsmål

Mellom april og november bør du bruke sommerdekk, med mindre det er vinterveiforhold. Har du piggdekk, må du ha dem skiftet senest første mandag etter påskedag.

Det er vanskelig å gi et eksakt svar på hvor lenge sommerdekkene vil vare. Det avhenger blant annet av kjørestilen din og hvor mye du kjører. Generelt anbefales det at du får en ekspert til å se på dekkene dine minst én gang i året dersom de er over 5 år gamle.

Minst 1,6 mm på minst 75 prosent av midtdelen av sliteflaten, sier loven. Men for din egen sikkerhet bør du bytte tidligere enn det. Hvis mønsterdybden din er mindre enn 3 mm, bør du vurdere å skaffe deg nye dekk.

Ifølge vår test, hvor vi har samlet bruker- og ekspertanmeldelser fra flere uavhengige kilder, er Continental PremiumContact 7 det beste sommerdekket.

Hjalp denne testen om Sommerdekk deg?

Skriv anmeldelse

Del testen

Lignende tester

Vinterdekk Best i test

Vinterdekk: 5 testede dekk

Elsparkesykkel best i test

Elsparkesykkel: 4 testede modeller

Test Alkometer best i test

Promillemåler: 4 modeller testet

Testvinnare - Sommerdekk

 1. Continental PremiumContact 7

  Continental PremiumContact 7

  Best i test
 2. Continental PremiumContact 6

  Continental PremiumContact 6

  Best i test 2022
 3. Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6

  Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6

  Vi anbefaler

Vanlige spørsmål

Mellom april og november bør du bruke sommerdekk, med mindre det er vinterveiforhold. Har du piggdekk, må du ha dem skiftet senest første mandag etter påskedag.

Det er vanskelig å gi et eksakt svar på hvor lenge sommerdekkene vil vare. Det avhenger blant annet av kjørestilen din og hvor mye du kjører. Generelt anbefales det at du får en ekspert til å se på dekkene dine minst én gang i året dersom de er over 5 år gamle.

Minst 1,6 mm på minst 75 prosent av midtdelen av sliteflaten, sier loven. Men for din egen sikkerhet bør du bytte tidligere enn det. Hvis mønsterdybden din er mindre enn 3 mm, bør du vurdere å skaffe deg nye dekk.

Ifølge vår test, hvor vi har samlet bruker- og ekspertanmeldelser fra flere uavhengige kilder, er Continental PremiumContact 7 det beste sommerdekket.