Hvilken oppvaskmaskin er den beste?

Bosch SMU6ZCS01S er etter vår mening den beste oppvaskmaskinen akkurat nå Dette er en kraftig, underbygget oppvaskmaskin som rommer 14 kuverter og er derfor utmerket for litt større familier Maskinen er også meget stillegående og er i beste mulige energiklasse Les mer om Bosch SMU6ZCS01S nedenfor og sammenligne funksjonene med andre oppvaskmaskiner i vår store samling!

Sammenlign våre 6 testvinnere

Du kan sveipe sidelengs for å se alle produktene i sammenligningen

1
image
2
image
3
image
image
image
image
Utmerkelse: Best i testBeste integrerte oppvaskmaskinVi anbefalerBeste smale oppvaskmaskin (45 cm)Beste underbygdeBeste benkoppvaskmaskin
Produkt: Bosch SMU6ZCS01SSiemens SN63EX14CEBosch SMU4HAB48SSiemens SR45ZS09MSElectrolux ESF5545LOWBosch SKS62E32EU
Vurdering:
Modell:UnderbyggetIntegrertUnderbyggetSmalUnderbyggetBenkoppvaskmaskin
Antall kuverter:14131310136
Bredde:60 cm59,8 cm59,8 cm44,8 cm59,8 cm55,1 cm
Energiklasse:A+++CDCDA+
Energiforbruk/år:237 kWh74 kWh/100 sykler84 kWh59 kWh84 kWh/100 vaskesykluser174 kWh
Vannforbruk/år:2660 liter9,5 liter/syklus9,5 liter9,5 liter9,9 liter/vaskesyklus2240 liter
Lydnivå:42 dB44 dB44 dB43 dB44 dB49 dB
Antall programmer:6 stk6 stk6 stk6 stk6 stk6 stk

1. Bosch SMU6ZCS01S - Best i test

 • Modell: Underbygget
 • Antall kuverter: 14
 • Bredde: 60 cm
 • Energiklasse: A+++
 • Energiforbruk/år: 237 kWh
 • Vannforbruk/år: 2660 liter
 • Støynivå: 42 dB
 • Antall programmer: 6 stk
Bosch SMU6ZCS01S

Bosch SMU6ZCS01S er en robust oppvaskmaskin i rustfritt stål med et oversiktlig og brukervennlig kontrollpanel. Med en kapasitet på 14 kuverter kan du enkelt ta oppvasken etter et stort familiemåltid.

Innsiden av maskinen gir deg god plass til både store panner og annet kjøkkenutstyr. En annen fordel er at du har både en uttakbar bestikkskuff i bunnkurven og en uttrekkbar VarioDrawer øverst hvor du også får plass til visper, sleiver og kniver.

Bosch SMU6ZCS01S er også utstyrt med en kraftig EcoSilence-motor med en effekt på 2400 W. Siden motoren ikke har kullbørster, går den ekstremt stillegående med et støynivå på kun 42 dB. Dette gjør faktisk maskinen til en av de mest stillegående på markedet.

oppvaskmaskin Bosch SMU6ZCS01S

6 vaskeprogrammer og Zeolith-tørking

Bosch SMU6ZCS01S er utstyrt med 6 vaskeprogrammer, som gir deg det meste du måtte trenge. Det er blant annet et ECO-program på 50 grader, et autoprogram som automatisk justerer temperatur og vannmengde etter hvor skitten oppvasken er og et intensivprogram for ekstra skitten oppvask. Du har også programmene Express, Silence og Favorit.

Bosch oppvaskmaskinen er også utstyrt med Zeolith-tørking. Zeolitt er et mineral som naturlig forvandler fuktighet til varm luft. I tillegg trenger aldri mineralet å fylles på igjen eller skiftes ut, derimot det yter faktisk bedre og bedre for hver vask.

En maskin i beste energiklasse

Hvis du vil ha en energieffektiv oppvaskmaskin, uten å måtte gå på akkord med ytelsen, kan Bosch SMU6ZCS01S være en perfekt oppvaskmaskin for deg. Til tross for sin kraftige motor og mange funksjoner er denne maskinen i beste energiklasse – A+++.

Med et årlig energiforbruk på kun 237 W og en tørkeeffekt i klasse A, er dette faktisk den mest energieffektive fullstørrelsesoppvaskmaskinen i vår sammenligning. Vannforbruket er også lavt med 2660 liter per år, men dette er relativt normalt blant nyere oppvaskmaskiner.

Kraftig og uvanlig stillegående

Hvis du er ute etter en romslig, multifunksjonell og kraftig oppvaskmaskin, kan Bosch SMU6ZCS01S være et passende alternativ. Her får du mye for pengene, inkludert en stor kapasitet på 14 kuverter, en usedvanlig stillegående motor og en rekke funksjoner som gjør den enklere å bruke. Du kan for eksempel koble den til Home Connect-appen for å styre maskinen direkte via smarttelefonen eller nettbrettet.

Det eneste den mangler er et glassprogram, men samtidig er hele maskinen utstyrt med glassbeskyttelsesteknologi. Ellers er både vi og brukerne enige om at Bosch SMU6ZCS01S er et godt kjøp.

 • Romslig med 14 kuverter og VarioDrawer for mindre kjøkkenutstyr.
 • Kraftig til tross for en stillegående motor med et støynivå på kun 42 dB.
 • Kan kobles til Home Connect-appen.
 • Ekstra lavt energiforbruk (energiklasse A+++).
 • Manglende glassprogram.
 • Litt få vaskeprogrammer.

I samarbete med pris-logo

2. Siemens SN63EX14CE - Beste integrerte oppvaskmaskin

 • Modell: Integrert
 • Antall kuverter: 13
 • Bredde: 59,8 cm
 • Energiklasse: C
 • Energiforbruk/år: 74 kWh/100 sykler
 • Vannforbruk/år: 9,5 liter/syklus
 • Lydnivå: 44 dB
 • Antall programmer: 6 stk
Siemens SN63EX14CE

Siemens SN63EX14CE er en integrert modell med ukledd front hvor du kan montere en dør som matcher resten av kjøkkenet ditt. Det er også en meget romslig oppvaskmaskin med kapasitet for 13 kuverter som egner seg godt for en mellomstor husholdning. Den avanserte motoren er ekstra stillegående og du kan også styre oppvaskmaskinen med stemmen eller via mobilen.

Takket være sitt gjennomførte design tilbyr Siemens SN63EX14CE god plass til oppvasken din. Her er det for eksempel ingen klassisk bestikkskuff, men Siemens varioDrawer, som gir deg et ekstra lastenivå for bestikk, øser, slikkepotter og mye mer.

Du kan også slå ned tallerkenholderne for å få plass til for eksempel gryter og andre ting og justere høyden på overkurven. Dette gjør det lettere å både fylle og tømme maskinen.

Mange praktiske programmer og funksjoner

Med Siemens SN63EX14CE kan du velge mellom en rekke vaskeprogrammer etter behov. Det er blant annet hurtigprogrammer, halvprogram (for halvfulle maskiner) og ECO-program som gir ekstra energieffektiv vask.

Du kan også velge maskinens autoprogram, som automatisk registrerer vaskemengden og hvor skitten den er for å justere temperaturen og vannmengden deretter. Du har også intensivZone, en modus du kan aktivere hvis du har veldig skitten oppvask som øker skylletrykket i den nedre kurven.

En annen flott funksjon er at døren åpnes automatisk under tørkeprosessen. Dette gjør at oppvasken tørker raskere samtidig som du sparer energi.

Kontroller enkelt via appen eller stemmen

Siemens SN63EX14CE kan styres på flere forskjellige måter; manuelt via knappene på kontrollpanelet, via din mobile enhet eller via din stemmeassistent.

Ved å koble maskinen til Home Connect-appen får du tilgang til en rekke smarte funksjoner. Du kan for eksempel justere maskinens innstillinger og starte vaskeprogrammer, men også få hjelp til feilsøking etter behov. Kort fortalt fungerer Home Connect som en slags fjernkontroll mens du overvåker oppvaskmaskinen.

Et godt valg for de fleste

Siemens SN63EX14CE er en god oppvaskmaskin som holder det den lover. Den er både funksjonell og intelligent, alt for å lette arbeidet ditt på kjøkkenet. Fordi den er integrert kan du også skjule den på kjøkkenet ved å montere en kjøkkenfront på fremsiden. Både eksperter og brukere gir denne oppvaskmaskinen tommel opp. Den har blant annet fått høye karakterer fra Råd & Rön, og mange brukere beskriver den som den beste oppvaskmaskinen de har hatt.

 • Stillegående og energieffektiv.
 • Enkel styring via kontrollpanel, app eller stemmeassistent.
 • VarioDrawer i stedet for bestikkurv for å spare plass.
 • Autoprogram justerer vann og temperatur automatisk.
 • Ikke i den beste energiklassen.

I samarbete med pris-logo

3. Bosch SMU4HAB48S - Vi anbefaler

 • Modell: Underbygget
 • Antall kuverter: 13
 • Bredde: 59,8 cm
 • Energiklasse: D
 • Energiforbruk per 100 vaskesykluser: 84 kWh
 • Vannforbruk per vaskesyklus: 9,5 liter
 • Lydnivå: 44 dB
 • Antall programmer: 6 stk
Bosch SMU4HAB48S
Bosch SMU4HAB48S
Bosch SMU4HAB48S

Med Bosch SMU4HAB48S får du ikke bare en effektiv og intelligent oppvaskmaskin, du får også en hel haug med praktiske funksjoner. I tillegg til å styre oppvaskmaskinen via Home Connect-appen, kan du også stille inn en favorittfunksjon og justere høyden på den øvre kurven.

Selv om Bosch SMU4HAB48S kanskje ikke er den mest romslige oppvaskmaskinen i sammenligningen vår, er den fortsatt utmerket for litt mindre husholdninger. Maskinen rommer 13 kuverter og er utstyrt med RackMatic-kurver som gjør det enkelt å sette inn og ta ut oppvasken. Du kan også justere høyden på den øvre kurven i tre forskjellige nivåer (opptil 5 cm).

Stillegående med mange vaskeprogrammer

Som mange av Bosch sine oppvaskmaskiner er denne modellen utstyrt med EcoSilence Drive, et avløp som avgir mindre støy. Dette gjør oppvaskmaskinen ekstra stillegående med et lydnivå på kun 44 dB.

Bosch SMU4HAB48S har også seks forskjellige vaskeprogrammer:

 • ECO – et ekstra miljøvennlig program med redusert energi- og vannforbruk
 • Auto – justerer energi og vann etter mengden oppvask
 • Intensiv – ekstra intensiv for den mest skitne oppvasken
 • Express – for de som har det travelt
 • Silence – et ekstra stille program

Her er det også et Favoritt-program, som gir deg muligheten til å aktivere din favorittkombinasjon med et knappetrykk, for eksempel ECO-vaskeprogrammet og tørkefunksjonen ExtraDry. En annen hendig funksjon er EasyStart, som anbefaler det rette programmet for deg. Alt du trenger å gjøre er å angi type oppvask, mengde oppvask og hvor skitten den er.

Kontroller oppvaskmaskinen enkelt via appen

Bosch SMU4HAB48S kan kobles til Home Connect-appen. Via den kan du så styre oppvaskmaskinen, ha oversikt over status, få smarte tips eller lese brukermanualen.

Du kan også sørge for at oppvaskmaskinen er oppdatert eller få en servicetekniker til å feilsøke maskinen, direkte via appen. Det er også en Tab Counter som holder styr på mengden oppvasktabletter og som gir deg en påminnelse når du bare har fem stykker igjen.

Ikke den mest energieffektive modellen

Selv om Bosch SMU4HAB48S bruker innovativ teknologi som optimerer både vann- og energiforbruk, er dette fortsatt ikke den mest energieffektive modellen i vår samling. Den er i energiklasse D. På den annen side er oppvaskmaskinen fortsatt et mye bedre alternativ enn å vaske for hånd. Så lenge du fyller maskinen og velger miljøvennlige programmer, kan SMU4HAB48S fortsatt være et godt valg. Uansett er brukerne svært fornøyde med SMU4HAB48S og sier at den er stillegående, rimelig avansert, romslig og effektiv.

 • Godt kjøp ifølge Råd & Rön.
 • Sjekk enkelt via Home Connect-appen.
 • Mulighet for å angi favorittfunksjon.
 • Juster den øvre kurven i høyden med RackMatic.
 • Energiklasse D.
 • Ikke optimal for større familier.

I samarbete med pris-logo

4. Siemens SR45ZS09MS - Beste smale oppvaskmaskin (45 cm)

 • Modell: Smal
 • Antall kuverter: 10
 • Bredde: 44,8 cm
 • Energiklasse: C
 • Energiforbruk per 100 vaskesykluser: 59 kWh
 • Vannforbruk per vaskesyklus: 9,5 liter
 • Støynivå: 43 dB
 • Antall programmer: 6 stk
Siemens SR45ZS09MS
Siemens SR45ZS09MS inne

Har du begrenset plass på kjøkkenet kan en smal oppvaskmaskin være et godt alternativ. Siemens SR45ZS09MS er en oppvaskmaskin av høy kvalitet med en bredde på kun 44,8 cm. Men bare fordi den er litt mindre betyr ikke det at den er mindre effektiv.

SR45ZS09MS rommer 10 kuverter og er utstyrt med 6 vaskeprogrammer. I tillegg til å rengjøre oppvasken effektivt med et virkelig lavt støynivå, kan den også kobles til Home Connect-appen. I motsetning til mange andre oppvaskmaskiner har den også innvendig belysning.

Fin for mindre husholdninger

Med en kapasitet på 10 kuverter passer Siemens SR45ZS09MS godt i litt mindre husholdninger. Den har også praktiske kurver som er enkle å laste inn og ut av. Den øvre kurven kan justeres i høyden i tre trinn – perfekt for å få plass til litt større skåler eller tallerkener. Det er også et bestikkbrett i stedet for en bestikkurv, noe mange brukere setter pris på.

En annen fordel med denne modellen er interiørbelysningen – emotionLight – som avgir en myk, blå glød. Den lyser når du åpner døren og slukker når du lukker den.

Mange vaskeprogrammer og zeolittørking

Som mange andre oppvaskmaskiner er SR45ZS09MS utstyrt med en rekke forskjellige vaskeprogrammer, inkludert ECO, Auto, Intensive, Quick og BrilliantShine.

Det finnes også et favorittprogram som lar deg aktivere din favorittkombinasjon av programmer og spesialfunksjoner med bare et knappetrykk. En favoritt kan for eksempel være ECO-programmet og VarioSpeed ​​​​Plus-funksjonen, som forkorter vasketiden med opptil 66 prosent.

SR45ZS09MS er utstyrt med zeolittørking som tørker oppvasken effektivt uten å forbruke så mye energi. Det naturlige mineralet zeolitt kan omdanne fuktighet til varme.

Effektiv, men ganske dyr

Det er ingen tvil om at SR45ZS09MS er en effektiv og funksjonell oppvaskmaskin, men for en smal modell er den ganske dyr. I tillegg er det ikke den mest energieffektive modellen vi har vært borti, selv om den selvfølgelig bruker mindre energi enn en stor oppvaskmaskin. Vannforbruket er imidlertid stort sett det samme. Ifølge brukerne er dette imidlertid en skikkelig god oppvaskmaskin som mildt sagt lever opp til forventningene. De beskriver maskinen som stillegående, enkel å bruke og fremfor alt – svært effektiv. Hvis du har råd og kan tenke deg å gå på akkord med tanke på energiklasse, er dette helt klart modellen for deg.

 • Støtter appkontroll via Home Connect-appen.
 • Innvendig belysning.
 • Effektiv zeolittørking.
 • Justerbar øvre kurv.
 • Et dyrere alternativ.
 • Ganske høyt vannforbruk.

I samarbete med pris-logo

5. Electrolux ESF5545LOW - Beste underbygde

 • Modell: Underbygget
 • Antall kuverter: 13
 • Bredde: 59,8 cm
 • Energiklasse: D
 • Energiforbruk/år: 84 kWh/100 vaskesykluser
 • Vannforbruk/år: 9,9 liter/vaskesyklus
 • Lydnivå: 44 dB
 • Antall programmer: 6 stk
Electrolux ESF5545LOW

Hvis du ser etter en underbygd oppvaskmaskin, kan Electrolux ESF5545LOW være et godt valg for deg. For en virkelig god pris får du en energieffektiv oppvaskmaskin med en kapasitet på 13 kuverter, som er stort nok til en husholdning på rundt 4-5 personer.

For å gjøre tiden din på kjøkkenet enda enklere er ESF5545LOW utstyrt med flere smarte funksjoner, som for eksempel fleksibelt interiørdesign, forsinket start og automatisk avstenging.

En annen god funksjon er maskinens AirDry-teknologi, som automatisk åpner døren under tørkefasen. På denne måten kan det strømme luft inn i maskinen, noe som gjør at oppvasken tørker raskere. Det er også betydelig mer energieffektivt å la oppvasken tørke naturlig.

Velg mellom 6 vaskeprogrammer

Som mange andre oppvaskmaskiner er Electrolux ESF5545LOW utstyrt med seks forskjellige vaskeprogrammer. AutoFlex er et automatisk program som automatisk regulerer vannmengde og temperatur ved å analysere mengden og graden av tilsmussing. På den måten trenger du ikke bruke mer vann eller varme enn nødvendig.

Du har også et ECO-program som også kan passe hvis du ønsker å spare vann og strøm. Har du det travelt kan hurtigprogrammet på 30 minutter anbefales, alternativt TimeSaver-funksjonen som forkorter tiden på vaskeprogrammet med 50 prosent.

Fleksibelt interiør og andre smarte funksjoner

Til tross for sin lave pris er Electrolux ESF5545LOW en ekstremt funksjonell oppvaskmaskin med mange smarte funksjoner. Her er det for eksempel utsatt start som lar deg planlegge vaskingen og AutoOff som slår av maskinen automatisk etter programslutt.

Du har også en overkurv som kan heves og senkes samt sammenleggbare kopphyller og tallerkenstøtter som gjør at du enkelt kan tilpasse interiøret etter hva du skal vaske. Den øvre kurven har også SoftSpikes som holder de delikate glassene dine på plass gjennom hele rengjøringsprosessen.

Rimelig, men mangler noe

Electrolux ESF5545LOW er en svært rimelig oppvaskmaskin som er både romslig, funksjonell, energieffektiv og enkel å bruke. Når det er sagt er det et par funksjoner vi mangler, fremfor alt AquaStop, som stenger vannet ved mulig vannskade. Det er heller ikke mulig å koble oppvaskmaskinen til en app, men på den annen side er det en funksjon som langt i fra alle trenger. I tillegg til det har Electrolux ESF5545LOW fått utmerkede vurderinger, både fra Råd & Rön og fra brukerne selv. De er litt skuffet over bruksanvisningen, men utenom det er de fleste enige om at dette er en oppvaskmaskin som lever opp til forventningene.

 • Rimelig, velbygd oppvaskmaskin som fikk gode karakterer fra Råd & Rön.
 • Fleksibelt interiør med justerbar øvre kurv.
 • Naturlig og energieffektiv tørking med AirDry.
 • Mange smarte funksjoner - forsinket start, AutoOff, SoftSpikes og mye mer.
 • Mangler AquaStop og WiFi.
 • Noen brukere mener at bruksanvisningen kunne vært bedre.

6. Bosch SKS62E32EU - Beste benkoppvaskmaskin

 • Modell: Benkoppvaskmaskin
 • Antall kuverter: 6
 • Bredde: 55,1 cm
 • Energiklasse: A+
 • Energiforbruk/år: 174 kWh
 • Vannforbruk/år: 2240 liter
 • Støynivå: 49 dB
 • Antall programmer: 6 stk
Bosch SKS62E32EU
Bosch SKS62E32EU

Bosch SKS62E32EU er en utmerket benkoppvaskmaskin med 6 kuverter for litt mindre husholdninger på 1-2 personer. Den har en høyde på 45 cm, men til tross for et kompakt design rommer den fortsatt standard tallerkener på 28 cm, noe som er en stor fordel.

Denne oppvaskmaskinen fra Bosch er også utstyrt med en kraftig og energieffektiv EcoSilence Drive-motor som til tross for høy kapasitet er uvanlig stillegående med et støynivå på kun 49 dB.

6 vaskeprogrammer og moderne funksjoner

Med Bosch SKS62E32EU kan du velge mellom 6 forskjellige vaskeprogrammer, inkludert Intensiv (70 grader), Auto (45 – 65 grader) og Eco (50 grader). Du har også Pre-Rinse, Glass (40 grader) og Quick (45 grader).

I tillegg til de ulike vaskeprogrammene er Bosch SKS62E32EU også utstyrt med noen spesialfunksjoner, blant annet VarioSpeed ​​som forkorter vasketiden og ExtraDry som tørker vanskeligere oppvask ekstra grundig. Du har også AquaStop som stenger av vannet ved lekkasje for å unngå vannskader, og AquaSensor som oppdager om oppvasken er ren eller trenger en ekstra skylling.

Intelligent teknologi

Bosch SKS62E32EU bruker intelligent teknologi for å oppnå beste mulige resultater, inkludert sensorer for å oppdage mengden oppvask og hvor skitten oppvasken er. Det er også en glansemiddelindikator og en saltindikator samt et selvrensende system i tre trinn. Og doseringsassistenten sørger for at oppvasktabletten havner på akkurat rett plass.

Programknappen på forsiden har et tydelig design og displayet viser gjenværende tid av programmet. Via den innebygde timeren kan du også planlegge når maskinen skal begynne å vaske opp, for eksempel om natten.

Billig i drift og miljøvennlig

Når det gjelder driftskostnader, er Bosch SKS62E32EU et mildt sagt økonomisk alternativ. Det årlige energiforbruket er så lite som 174 kWh og vannforbruket er 2240 liter/år. Dette har blant annet sammenheng med maskinens ActiveWater-teknologi, som gjør rengjøringen mer effektiv ved å bruke en mindre mengde vann som varmes opp raskere.

Et godt valg for deg med et lite kjøkken

For mindre kjøkken kan Bosch SKS62E32EU være det perfekte alternativet. Modellen er romslig og har et nøye gjennomtenkt design for å få plass til mest mulig oppvask på en begrenset plass. Her får du også en rekke intelligente funksjoner som mange integrerte og underbygde modeller normalt er utstyrt med.

Dette er imidlertid en modell i en litt høyere prisklasse, i alle fall for å være en benkoppvaskmaskin. Hvis du kan se bort fra dette, er Bosch SKS62E32EU helt klart verdt prisen.

 • EcoSilence Drive motor som er både stillegående og energieffektiv.
 • 6 forskjellige vaskeprogrammer med 5 forskjellige temperaturer.
 • God romslighet, passer for tallerkener i normal størrelse uten problemer.
 • Lavt energi- og vannforbruk (energiklasse A+).
 • En litt dyrere benkoppvaskmaskin.
 • Mangler innvendig belysning.

I samarbete med pris-logo

Guide: Før du kjøper oppvaskmaskin

Før vi går inn på hvordan du velger den beste oppvaskmaskinen for deg, så la oss se nærmere på hvordan en oppvaskmaskin faktisk fungerer. Vi vil også gå gjennom de ulike typene oppvaskmaskiner slik at du lettere kan finne en modell som passer til ditt kjøkken.

Slik fungerer en oppvaskmaskin

En oppvaskmaskin er en elektrisk maskin som tar oppvasken for deg. Alt du trenger å gjøre er å legge oppvasken i kurvene, tilsette vaskemiddel, velge et passende program og starte maskinen. Men hva skjer egentlig innenfor døren til oppvaskmaskinen?

 1. Først tar oppvaskmaskinen inn vann via inntaksslangen.
 2. Ved hjelp av de integrerte varmeelementene i bunnen av maskinen varmes så vannet opp til en viss temperatur, vanligvis mellom 45 – 70 grader avhengig av programmet.
 3. Oppvaskmiddelet slippes ut i vannet som pumpes ut av maskinen via de såkalte spylearmene.
 4. Fordi trykket i oppvaskmaskinen får spylearmene til å spinne, vil vaskevannet fordeles jevnt over tallerkener, glass og andre husholdningsredskaper.
 5. På slutten av programmet pumpes det skitne vannet ut. Nytt vann tas deretter inn for å skylle oppvasken grundig.
 6. Takket være skyllemiddelet forsvinner overflatespenningen i vannet, noe som gjør det lettere for vannet å gli av oppvasken.

Til sist tørkes oppvasken via et spesielt tørkeprogram. Noen programmer gjør at maskinen åpner døren automatisk for skånsommere tørking via den naturlige luftstrømmen.

Ulike typer oppvaskmaskiner

Selv om hovedfunksjonen – å ta seg av oppvasken – er den samme, finnes det flere forskjellige typer oppvaskmaskiner. Hovedforskjellen mellom dem er hvordan de er installert i hjemmet ditt. Noen er helt frittstående, mens andre er integrert i kjøkkenet.

Helintegrert oppvaskmaskin

Ved kjøp av en helintegrert oppvaskmaskin får du ikke skapfront eller veggpaneler, men kun selve interiøret. Dette for at du enkelt skal kunne integrere maskinen i din eksisterende kjøkkeninnredning.

Helintegrerte oppvaskmaskiner har kontrollpanel på toppen av døren i stedet for på fronten. Dette gjør at du kan montere samme dør som dine andre kjøkkendører slik at oppvaskmaskinen smelter inn i kjøkkenet ditt.

Halvintegrert oppvaskmaskin

En halvintegrert oppvaskmaskin ligner på en helintegrert ettersom den kommer uten sidepaneler. Også her må du montere din egen skapfront, men forskjellen er at den ikke dekker hele fronten av maskinen. På toppen av maskinen er kontrollpanelet, som du ikke kan dekke til.

Fordelene med denne modellen er at de fortsatt passer inn i kjøkkenet samtidig som at knappene er lett tilgjengelige.

Frittstående oppvaskmaskin

En frittstående oppvaskmaskin er en maskin som du kan plassere hvor som helst forutsatt at det er strøm- og vanntilkobling. Disse modellene kommer med både topp-, dør- og sidepaneler slik at du ikke trenger å kjøpe separate skapdører.

Underbygget oppvaskmaskin

En underbygget oppvaskmaskin er en hybrid mellom en integrert og frittstående oppvaskmaskin. Du kan plassere denne modellen under kjøkkenbenken eller i et ferdig kjøkkenskap. Vanligvis kommer den uten topp- og sidepaneler, men med kontrollpanel i oppvaskmaskinens dør.

Oppvaskmaskinens kapasitet (antall kuverter)

Ved valg av oppvaskmaskin spiller selvsagt kapasitet en avgjørende rolle. Du må passe på at oppvaskmaskinen passer på kjøkkenet ditt, men også at størrelsen samsvarer med husholdningens behov.

For å måle en oppvaskmaskins kapasitet teller man kuverter. En standard kuvert består av:

 • 1 vanlig tallerken
 • 1 suppetallerken
 • 1 liten tallerken
 • 1 kopp med tilhørende fat
 • 1 glass
 • 1 sett med bestikk (gaffel, kniv, skje og dessert- og kaffeskje)

De fleste oppvaskmaskiner har i dag en kapasitet på mellom 4 og 15 kuverter. Jo flere medlemmer av husstanden, jo flere kuverter trenger oppvaskmaskinen, men generelt sett bør du velge minst 1 kuvert mer enn du egentlig trenger. Her er noen retningslinjer du kan følge:

Antall familiemedlemmer Antall kuverter
1 – 2 4 – 6
2 – 3 6 – 8
3 – 4 8 – 11
4 – 5 11 – 15

Det kan også være greit å se på hvordan innsiden av oppvaskmaskinen ser ut. Velg gjerne en modell med smart interiør hvor du for eksempel kan justere høyden og flytte bestikkurver for å kunne bruke interiøret på en optimal måte.

Oppvaskmaskinens funksjoner

Noe som kan skille oppvaskmaskiner fra hverandre er funksjonaliteten. Dyrere modeller har vanligvis flere programmer og funksjoner enn billigere alternativer.

Nedenfor vil vi gå gjennom noen vanlige funksjoner moderne oppvaskmaskiner vanligvis er utstyrt med.

Vaskeprogrammer

De aller fleste oppvaskmaskiner i dag er utstyrt med rundt 6 – 7 forskjellige vaskeprogrammer. Noen av de vanligste er:

 • Auto. Her registrerer maskinen som regel automatisk mengden oppvask og hvor skitten den er. Den justerer deretter vanngjennomstrømming og temperatur for et best mulig resultat.
 • Intensivprogram. Det intensive programmet er tilpasset oppvask som er ekstra skitten og derfor bruker maskinen den høyeste temperaturen. Vanligvis er temperaturen på 60 – 70 grader.
 • Glassprogram. Glassprogrammet er ekstra skånsomt for mer sensitive husholdningsartikler, som vinglass. I tillegg gir programmet som regel ekstra glans til glassene dine.
 • Hurtigprogram. Akkurat som navnet tilsier, er hurtigprogrammet et program som vasker ekstra raskt – vanligvis innen 30 minutter.
 • Eco-program. Dette programmet er designet for å være ekstra skånsomt for miljøet med litt lavere temperaturer. Eco-programmet har vanligvis heller ikke tørkemodus, men bruker den naturlige luftstrømmen til å tørke oppvasken.

Zeolittørking

Noen moderne oppvaskmaskiner bruker en innovativ zeolitt-teknologi for effektiv og miljøvennlig tørking. Zeolitt er et naturlig mineral som finnes inne i oppvaskmaskinen som absorberer fuktighet og for å deretter omdanne fuktigheten til varme. Varmen sørger for at oppvasken tørkes effektivt, spesielt plastgjenstander.

Siden zeolittørking ikke krever like mye energi som tradisjonell oppvarming er teknologien delvis miljøvennlig, samtidig som den kan senke strømkostnadene dine.

En annen fordel er at mineralet ikke trenger å fylles på, da det faktisk fornyes etter hver vask.

Andre smarte funksjoner

 • Automatisk vannavstenging. Skulle det oppstå en vannlekkasje, kan maskinen automatisk kutte vanntilførselen for å redusere risikoen for vannskader.
 • Automatisk avstenging. For å minimere energiforbruket kan oppvaskmaskinen slå seg av etter et ferdig program i stedet for å være i standby-modus.
 • Hygieneprogram. Noen maskiner er utstyrt med et hygieneprogram som egner seg spesielt godt til for eksempel tåteflasker og skjærefjøler.
 • Hurtighetsfunksjon. Denne funksjonen øker hurtigheten på vaskeprogrammet, ofte med omtrent 50 – 60 prosent.
 • Timer. Ved hjelp av timeren kan du planlegge når oppvaskmaskinen skal starte, for eksempel om natten eller når du ikke er hjemme

Energi- og vannforbruk

Oppvaskmaskinens energiforbruk påvirker til dels maskinens driftskostnad, men er også viktig i et miljøperspektiv.

Generelt sett er en oppvaskmaskin alltid mer miljøvennlig enn å vaske for hånd. Ifølge Gorenje bruker for eksempel en oppvaskmaskin omtrent 16 prosent av vannmengden som brukes til håndvask. Den slipper også ut rundt 300 kg mindre klimagasser som bidrar til global oppvarming (CO₂e).

Prøv å velge en modell som er i laveste energiklasse A+++ hvis mulig. Du finner informasjon om oppvaskmaskinens energiklasse og årlig energi- og vannforbruk i spesifikasjonene.

Men husk at energi- og vannforbruket varierer avhengig av flere faktorer, for eksempel hvilke programmer du bruker og hvor ofte du bruker maskinen.

OBS! Best-i-testen.no kan ikke garantere at anmeldelsene vi brukte som kilder er etterlatt av personer som har kjøpt eller brukt produktet. Les mer i våre generelle vilkår.

Andra innanfor Hjem og husholdning

Lignende tester

Vaskemaskin med tørketrommel best i test
3 Vaskemaskin med tørketrommel tested
Bosch WNA134LOSN
Best i test Bosch WNA134LOSN
Vinskap best i test
3 Vinskap tested
Thermex 40 test
Best i test Thermex 40 Vinskap

Vanlige spørsmål

Det kommer an på hvilken type oppvaskmaskin du ønsker. Oppvaskmaskiner finnes i ulike varianter, for eksempel smal, underbygd, integrert, benkoppvaskmaskin og så videre.

Bruk gjerne vår sammenligning ovenfor for å finne den beste oppvaskmaskinen for deg.

Ifølge Energiverket er gjennomsnittsforbruket 2.920 liter/år dersom du bruker økoprogrammet. Bruker du derimot automodus, øker vannforbruket til 3.980 liter/år.

I oppvaskmaskinenes spesifikasjoner kan du se hvor mye hver enkelt modell bruker.

Etter at du har lastet oppvasken i kurvene, tar oppvaskmaskinen inn vann via en inntaksslange, som deretter varmes opp i maskinens varmeelement. Oppvaskemiddelet frigjøres og skyllearmenes roterende bevegelser fordeler vannet jevnt over oppvasken.

På slutten av programmet pumpes det skitne vannet ut og nytt vann tilsettes for å skylle oppvasken ren. Maskinen tørker deretter oppvasken enten ved hjelp av ettervarme eller ved å åpne døren for å slippe inn luft.

Oppvaskmaskinsalt (natriumklorid) kan blant annet motvirke kalkavleiringer som flekker oppvasken og rustflekker på bestikk.

En integrert oppvaskmaskin er en modell som leveres uten topp- og sidepaneler for å kunne integreres direkte i din kjøkkeninnredning med samme kjøkkendør som de andre frontene på ditt kjøkken.

Ulike oppvaskmaskiner kan installeres på forskjellige måter. Noen integrerer du under kjøkkenbenken eller i et kjøkkenskap, mens andre er helt frittstående. Når du installerer, sørg for å følge bruksanvisningen eller spør en rørlegger om hjelp.

Generelt sett er den gjennomsnittlige levealderen på oppvaskmaskiner rundt 10 år. Samtidig avhenger naturligvis levetiden til maskinen av hvor ofte den brukes, hvor godt den er rengjort og hvordan den er installert.

Hjalp denne testen om Oppvaskmaskin deg?

Skriv anmeldelse

Del testen

Lignende tester

Vaskemaskin med tørketrommel best i test

Vaskemaskiner med tørketrommel: 3 testede modeller

Vinskap best i test

Vinskap: 3 modeller i test

Testvinnare - Oppvaskmaskin

 1. Bosch SMU6ZCS01S

  Bosch SMU6ZCS01S

  Best i test
 2. Siemens SN63EX14CE

  Siemens SN63EX14CE

  Beste integrerte oppvaskmaskin
 3. Bosch SMU4HAB48S

  Bosch SMU4HAB48S

  Vi anbefaler

Vanlige spørsmål

Det kommer an på hvilken type oppvaskmaskin du ønsker. Oppvaskmaskiner finnes i ulike varianter, for eksempel smal, underbygd, integrert, benkoppvaskmaskin og så videre.

Bruk gjerne vår sammenligning ovenfor for å finne den beste oppvaskmaskinen for deg.

Ifølge Energiverket er gjennomsnittsforbruket 2.920 liter/år dersom du bruker økoprogrammet. Bruker du derimot automodus, øker vannforbruket til 3.980 liter/år.

I oppvaskmaskinenes spesifikasjoner kan du se hvor mye hver enkelt modell bruker.

Etter at du har lastet oppvasken i kurvene, tar oppvaskmaskinen inn vann via en inntaksslange, som deretter varmes opp i maskinens varmeelement. Oppvaskemiddelet frigjøres og skyllearmenes roterende bevegelser fordeler vannet jevnt over oppvasken.

På slutten av programmet pumpes det skitne vannet ut og nytt vann tilsettes for å skylle oppvasken ren. Maskinen tørker deretter oppvasken enten ved hjelp av ettervarme eller ved å åpne døren for å slippe inn luft.

Oppvaskmaskinsalt (natriumklorid) kan blant annet motvirke kalkavleiringer som flekker oppvasken og rustflekker på bestikk.

En integrert oppvaskmaskin er en modell som leveres uten topp- og sidepaneler for å kunne integreres direkte i din kjøkkeninnredning med samme kjøkkendør som de andre frontene på ditt kjøkken.

Ulike oppvaskmaskiner kan installeres på forskjellige måter. Noen integrerer du under kjøkkenbenken eller i et kjøkkenskap, mens andre er helt frittstående. Når du installerer, sørg for å følge bruksanvisningen eller spør en rørlegger om hjelp.

Generelt sett er den gjennomsnittlige levealderen på oppvaskmaskiner rundt 10 år. Samtidig avhenger naturligvis levetiden til maskinen av hvor ofte den brukes, hvor godt den er rengjort og hvordan den er installert.