Hvilken bilstol for barn er best i test?

Besafe modell iZi Modular RF X1 + base er det beste bilsetet i vår samling akkurat nå Dette er et kvalitets-pluss godkjent bilsete med forbedret sidekollisjonsbeskyttelse, innovativt beltesystem og ErgoMove skulderputer som gir barnet enda bedre bevegelsesfrihet Takket være ISOFIX-basen er bilstolen også enkel å montere og flytte mellom ulike biler om nødvendig Les mer om iZi Modular RF X1 og fire andre flotte bilseter under!

Sammenlign våre 5 testvinnere

Du kan sveipe sidelengs for å se alle produktene i sammenligningen

1
image
2
image
3
image
image
image
Utmerkelse: Best i testBeste premiumvalgVi anbefalerVi anbefalerVi anbefaler
Produkt: Besafe modell iZi Modulær RF X1Bugaboo OwlAxkid One Plus BilstolBeSafe iZi Plus X1Britax Römer Swingfix i-SIZE
Vurdering:
Vekt:0 – 18 kg0 – 18 kg   0 – 23 kg0 – 25 kg0 – 18 kg
Alder:6 måneder - 4 år0 - 4 år   0 – 7 årCa 9 måneder - 5 årCa 9 måneder - 5 år
Installasjon:ISOFIXISOFIXISOFIXTrepunktsbelteISOFIX
Retning:BakovervendtBakovervendt  BakovervendtBakovervendtBakovervendt
Bilstolens vekt:15 kg7,42 kg 10 kg12 kg15,5 kg
Størrelse:D: 74 cm, B: 44 cm, H: 53 cmD: 72 cm, B: 46 cm, H: 50 cm   D: 65 cm, B: 45 cm, H: 56 cmD: 65 cm, B: 45 cm, H: 56 cmD: 74 cm, B: 44 cm, H: 48 cm
Merking:i- Size (UN r 129), Pluss test godkjenti- størrelse (UN r 129)ECE R44-04, Plusstest-godkjentECE R44-04, Pluss-test godkjentECE R44-04, Pluss test godkjent

1. Besafe modell iZi Modulær RF X1 - Best i test

 • Vekt: 0 – 18 kg
 • Alder: 6 måneder – 4 år
 • Installasjon: ISOFIX
 • Orientering: Bakovervendt
 • Bilsetevekt: 15 kg
 • Størrelse: D: 74 cm, B: 44 cm, H: 53 cm
 • Merking: i- Size (UN r 129), Pluss test godkjent
Besafe modell iZi Modulær RF X1 bilstol

Det beste barnesetet akkurat nå heter iZi Modular RF X1 i- Size og kommer fra norske BeSafe, som har utviklet barnebilseter siden 1960-tallet. Akkurat som forgjengeren kan dette barnesetet kun brukes med iZi Modular i size-basen, men flere sikkerhetsfunksjoner er lagt til.

Den nye Dynamic Force Absorber forbedrer for eksempel sidekollisjonsbeskyttelsen, sammen med SIP+-funksjonen. En annen nyhet er Ergo-Move skulderputer som gir barnet mer plass til å bevege armene. Stolen er også utstyrt med Active Retract Harness – et beltesystem som gjør det lettere å feste barnet, ved at beltet drar seg inn selv.

Ellers er det enkelt å flytte bilsetet mellom ulike biler, takket være ISOFIX-basen. Understellet har også justerbar benplass i tre trinn slik at stolen kan vokse i takt med barnet.

For barn opp til 4 år

Maksimal vekt på passasjeren i dette bilsetet er 18 kg, og det anbefales fra ca seks måneder. Hodestøtten, bodyhuggeren og beltet kan justeres etter hvert som barnet vokser, men siden dette er et fullt bakovervendt sete, bør det byttes ut rundt fireårsalderen.

Med modellen iZi Modular RF X1 har Besafe tatt neste steg i produksjonen av trygge bilbarnestoler. Den enkle monteringen, de nye sikkerhetsfunksjonene og teknologien for å gjøre det lettere å ta på beltet, plasserer dette barnesetet et hakk over konkurrentene etter vår mening.

Samtidig må du være forberedt på å betale noen kroner for denne modellen. Det kan også være greit å vite at maks maksvekten er 18 kg, og ikke 25 kg som i mange andre bilseter av samme type.

 • Enkel å montere og flytte mellom biler.
 • Nye sikkerhetsfunksjoner, inkludert sidekollisjonsbeskyttelse.
 • Active Retract Harness gjør det lettere å feste beltet.
 • Maksimal vekt er noe lav – bare 18 kg.

Se pris:

Se pris:
 • Fri frakt over 1000 kr.
 • 365 dagers åpent kjøp.
I samarbete med pris-logo

2. Bugaboo Owl - Beste premiumvalg

 • Vekt: 0 – 18 kg
 • Alder:  0 – 4 år
 • Installasjon: ISOFIX
 • Orientering: Bakovervendt
 • Bilsetevekt: 7,42 kg
 • Størrelse: D: 72 cm, B: 46 cm, H: 50 cm
 • Merking:  i- størrelse (UN r 129)
Bugaboo Owl

Bugaboo Owl er et ekte premiumprodukt som leverer på alle punkter – fra sikkerhet til funksjonalitet og komfort. Ikke overraskende koster det noen kroner, men på den annen side får du et kvalitetsbilsete som kan brukes fra dag én til barnet fyller rundt 4 år. Her får du et uttakbart spedbarnsinnlegg som gjør at selv de aller minste reiser komfortabelt og trygt i bilen.

Kan roteres 360 grader

Det er selvsagt ingen tilfeldighet at dette bilsetet fikk navnet Owl. Den kan nemlig roteres 360 grader på ISOFIX-basen, noe som er ekstremt praktisk når du skal sette inn og ta ut barnet ditt. Den lar deg også bruke stolen både forovervendt og bakovervendt (det er imidlertid tryggest å la barnet kjøre bakovervendt så lenge som mulig).

Bilsetet lar seg installere på et blunk, du trenger bare å klikke det inn i bilens ISOFIX-fester, folde ned støttebenet og sjekke at alle indikatorer lyser grønt. Det som imidlertid kan være greit å huske på, er at Bugaboo Owl kun kan brukes med ISOFIX-base og ikke med bilens trepunktsbelte.

Trygg og komfortabel

Bugaboo Owl er isize-sertifisert noe som betyr at den har gjennomgått og bestått flere ulike kollisjonstester. Det harde skallet og dype setet omgir barnets kropp, og det energiabsorberende EPP-skummet hjelper til med å fordele støtkraften rundt setet i tilfelle sidekollisjon. Du får også to avtakbare sidekollisjonsbeskyttere.

Ellers er dette et veldig komfortabelt og ergonomisk bilsete. For eksempel kan nakkestøtten justeres i seks posisjoner og setet i fem posisjoner, hvorav én er dyptliggende. Det er ventilasjonsåpning i setet og det myke bambustrekket er enkelt å ta av og vaske.

Fempunktsselen er enkel å ta av og på, ikke minst takket være de magnetiske spenneholderne på sidene. Den er også utstyrt med antisklibeskyttelse for at den ikke skal gli av.

Kan ikke festes til barnevogn

Det er mye å like med Bugaboo Owl. Den er trygg, enkel å installere, funksjonell og komfortabel for barnet. Noe du derimot må være oppmerksom på, er at bilstolen ikke kan festes til en barnevogn slik mange andre barneseter gjør. Dette betyr at du alltid må løfte babyen inn og ut av bilen.
Utover det føler vi oss veldig trygge på å inkludere Bugaboo Ugle i vår samling av bilseter. For dem som har råd, er det et virkelig godt valg.

 • Roterende ISOFIX-base gjør det enkelt å sette inn og ta ut barnet.
 • Utmerket komfort med nakkestøtte i minneskum.
 • Kan brukes direkte fra fødselen med spedbarnsinnlegg.
 • Polstring av myk og pustende bambus.
 • Kan ikke integreres med barnevogn.
 • Kan ikke monteres sammen med bilens trepunktsbelte.

Se pris:

I samarbete med pris-logo

3. Axkid One Plus Bilstol - Vi anbefaler

 • Vekt: 0 – 23 kg
 • Alder: 0 – 7 år
 • Installasjon: ISOFIX
 • Retning: Bakovervendt
 • Bilstolens vekt: 10 kg
 • Størrelse: D: 65 cm, B: 45 cm, H: 56 cm
 • Merking: ECE R44-04, Plusstest-godkjent
Axkid One Plus Bilstol

Axkid One Plus er en høykvalitets og trygg bilstol som faktisk kan brukes fra barnets første dag til det fyller ca 7 år (eller når 125 cm). I motsetning til Axkid One, kommer One Plus med et babyinnlegg for nyfødte.

Den har også en trinnløs helningsfunksjon og 12 valgbare trinn for hodestøtten som lar deg tilpasse stolen etter dine behov. Installasjonen tar ikke mer enn noen få minutter takket være ISOFIX-installasjon og 5-punktsselen sørger for at barnet ferdes trygt i bilen.

Axkid One Plus har fått gode anmeldelser fra eksperter så vel som fra foreldre selv. Modellen er blant annet kåret til best i test av Råd & Rön i 2021 og den fikk imponerende resultater i ADAC-testen.

For barn mellom 0 – 7 år

Med Axkid One Plus er det fullt mulig å kun bruke bilstol før det er på tide å bytte til beltestol. Denne modellen kan brukes fra barnet er nyfødt til barnet fyller 7 år (eller når en høyde på 125 cm).

Axkid One Plus kommer med et mykt babyinnlegg som gjør at den også kan brukes som babystol, noe Axkid One ikke gjør. På det meste tåler One Plus en vekt på 23 kg.

Høy sikkerhet

Som tidligere nevnt scoret Axkid One Plus høyt i den prestisjetunge ADAC-testen. Dette er en omfattende bilstoltest som gjennomføres årlig som et samarbeid mellom Stiftung Warentest og tyske ADAC, som er et av verdens ledende kollisjonsinstitutter.

Axkid One Plus Bilstol

Faktisk er One Plus den beste bakovervendte bilstolen for barn opp til 7 år som noen gang er testet i ADAC. Den er også pluss-godkjent, noe som betyr at den passer barn opp til 125 cm.

Stolen oppfyller også en rekke sikkerhetskriterier når det gjelder blant annet montering og sidekollisjonsbeskyttelse. One Plus har for eksempel en ekstra sidekollisjonsbeskyttelse (ASIP) som faktisk ble utviklet sammen med ADAC. ASIP fanger opp kreftene ved en sidekollisjon og fordeler dem jevnt, noe som reduserer risikoen for alvorlig skade.

Lettvektskonstruksjon med mindre plast

Axkid One Plus er en lett bilstol som ikke veier mer enn drøyt 10 kg. Rammen er laget av en blanding mellom aluminium og stål, noe som gir gode kollisjonsegenskaper og ekstra lav vekt. Faktisk veier den omtrent 30 prosent mindre sammenlignet med tilsvarende bilstoler på markedet.

Alle materialer i bilstolen oppfyller REACH-standarden. Det betyr at den er fri for stoffer som kan være skadelige for barnet ditt. I produksjonen har de også valgt å erstatte tradisjonell plast med EEP (Expanded Polypropylene), som er et betydelig mer miljøvennlig alternativ.

Selve trekket er laget av nylon og seteryggen i mesh for å forbedre ventilasjonen i bilstolen.

God benplass og trinnløs helning

Med One Plus får barna en sjenerøs benplass. Dette takket være stolens unike system som lar deg skyve den frem og tilbake opptil 28 cm på skinnene. Dette kan du gjøre selv etter montering – da med 11 cm – og med kun én hånd.

Foruten å gi god plass til bena, gjør systemet det mye lettere å plassere barnet i stolen ettersom vinkelen blir bedre.

Axkid har også valgt å integrere et såkalt Sleepwell System som tillater trinnløs justering av helningen på bilstolen, også etter at den er montert i bilen. På det meste kan du vinkle stolen ned til 42 grader – perfekt for barn som vil hvile under bilturen.

Det er også en komfortabel hodestøtte med minneskum som former seg etter barnet. Hodestøtten kan justeres i 12 ulike trinn slik at du enkelt kan tilpasse den til barnets alder. Den smarte indikatoren hjelper deg med å stille inn en optimal høyde.

Rask montering med ISOFIX

Axkid One Plus monteres raskt og enkelt med ISOFIX. Siden 2008 må alle biler innenfor EU være utstyrt med ISOFIX-fester, så hvis du har en nyere bil bør ikke dette være et problem.

For å montere stolen trenger du bare å følge de seks selvforklarende installasjonstrinnene. Det er også en antirotasjonsbrakett som lar deg vite når stolen er riktig plassert mot setet. Det er også en forklarende video som kan hjelpe deg med monteringen.

Axkid er sikre på at du vil finne ut av det innen 30 sekunder, men hvis du ikke gjør det, kan du gjerne kontakte dem for gratis hjelp.

Støttebenet har en lengde mellom 26 – 52 cm og kan justeres i 14 ulike trinn. Lydindikatoren varsler deg når monteringen er riktig fullført.

Når du har plassert barnet i setet, fester du det med 5-punktsselen, som garanterer at barnet er trygt i bilen. Noen brukere mener imidlertid at selen kan være litt vrien å feste, spesielt ved bruk av babyinnlegget. De skulle ønske at spennen også kunne justeres i høyden, ikke kun i skulderstroppene.

Enkel rengjøring

Rengjøring av Axkid One Plus er ikke noe problem, siden det avtagbare nylontrekket kan vaskes i maskin på 30 grader. Ønsker du å holde både stol og bil ekstra rene, anbefaler vi imidlertid at du kjøper et trekk og et sparketrekk.

Hva sier brukerne?

Foreldrene selv er svært fornøyde med Axkid One Plus og gir bilstolen høye karakterer, fremfor alt for sin utmerkede sikkerhet. De setter også pris på den enkle monteringen og trinnløse justeringen av stolens helning.

Barna sitter også godt i stolen og anmeldere med barn som lett blir bilsyke forteller at den er lett å rengjøre om nødvendig.

Endelig dom

Det er to gode grunner til at vi kåret Axkid One Plus til best i test. En av dem er selvfølgelig det høye sikkerhetsnivået. Det er enkelt å montere One Plus riktig takket være ISOFIX-tilkoblingen, selvforklarende installasjonstrinn og indikatorer.

I tillegg er stolen i-Size godkjent samtidig som den viser imponerende resultater i ulike kollisjonstester. Dette gjør at du føler deg trygg på at barnet ferdes så trygt som overhodet mulig i bilen.

Det andre er at One Plus kan brukes fra barnet er født til det når en lengde på 125 cm (ca. 7 år). Du kan med andre ord bruke stolen til du bytter til beltestol.

Stolen gir også god komfort for barnet. Her kan du justere stolen trinnløst ned til 42 graders helning og du kan også justere hodestøtten i 12 forskjellige trinn. De luftige materialene holder stolen kjølig og komfortabel under hele bilturen. Ønsker du en skikkelig god bilstol med fantastisk sikkerhet og høy komfort som du kan bruke lenge, er One Plus fra Axkid utvilsomt det beste alternativet.

 • Kan brukes av barn fra 0 - 7 år.
 • En av de sikreste bilstolene du kan finne.
 • Enkel installasjon med ISOFIX tar ikke mer enn 30 sekunder.
 • Trinnløs justering av setets helning og 12 ulike trinn for nakkestøtten.
 • Enkel å rengjøre.
 • Et dyrere alternativ (samtidig trenger du bare å kjøpe en bilstol før du bytter til beltestol).
 • Selen kan være litt vanskelig å ta på for større barn.

4. BeSafe iZi Plus X1 - Vi anbefaler

 • Vekt : 0 – 25 kg
 • Alder : Ca 9 måneder – 5 år
 • Installasjon : Trepunktsbelte
 • Retning : Bakovervendt
 • Bilstolens vekt : 12 kg
 • Størrelse : D: 65 cm, B: 45 cm, H: 56 cm
 • Merking : ECE R44-04, Pluss-test godkjent
BeSafe iZi Plus X1

BeSafe begynte å utvikle bilstoler allerede på 1960-tallet med visjonen om at ingen barn skulle bli alvorlig skadet i trafikken.

iZi Plus X1 fra BeSafe er en oppdatert versjon av favoritten iZi Plus. Dette er et bilsete som du monterer bakovervendt med bilens belte, noe som gjør at det også kan brukes i eldre biler. Den er også pluss-godkjent, noe som betyr at den kan brukes av barn opp til 25 kg.

Både eksperter og foreldre er enige om at dette er et bilsete av høy kvalitet med god komfort og høy sikkerhet.

Montering

BeSafe iZi Plus X1 monteres bakovervendt ved hjelp av bilens eget trepunktsbelte, som gjør at det passer i flere posisjoner og i ulike biler.

Bilstolen kan monteres delvis «flytende» og har tre forskjellige helningsposisjoner som du kan justere etter montering. Den lange ryggen og høye monteringen gir barnet god sikt til sidene og bak.

Design og materialer

BeSafe iZi Plus X1 har et klassisk design og er laget av et høykvalitets og slitesterkt materiale. Du kan også ta av stolens trekk og vaske det i maskin.

Stolens oppdaterte og spesialdesignede sete er laget av mykt materiale som gir barnet økt stabilitet og komfort. Det gjør det også mulig for mindre barn å bytte til BeSafe iZi Plus X1 i en tidligere alder.

Sikkerhet

Med BeSafe iZi Plus X1 kan barnet ditt sitte bakovervendt til det blir 4-5 år. Modellen er godkjent etter ECE R44-04 og er også pluss-godkjent for barn opp til 25 kg.

Bilstolen har innebygget sidekollisjonsbeskyttelse (SIP) i skallet og i hodebeskyttelsen. Det er også en ekstra sidekollisjonsbeskyttelse (SIP+) som gjør modellen opptil 20 prosent sikrere enn tilsvarende stoler.

Funksjoner

Bilstolens hodestøtte og skulderstropper kan justeres i flere forskjellige posisjoner, noe som gjør at setet kan vokse i takt med barnet ditt.

Ved å flytte frontstangen kan du også justere benplassen – som også er en av de beste på markedet – for å forbedre komforten etter hvert som barnet ditt vokser.

For å øke brukervennligheten for deg som forelder er stolen utstyrt med smarte beltemagneter som gjør det enklere å sette inn og ta barnet ut av bilstolen.

Kort om BeSafe

HTS BetSafe AS er et norsk selskap med røtter tilbake til begynnelsen av 1900-tallet. Det var imidlertid ikke før mer enn 60 år senere, i løpet av 1960-tallet, at selskapet begynte å utvikle bilstoler.

Fokuset har alltid vært på sikkerhet og visjonen til virksomheten er at ingen barn skal bli alvorlig skadet i trafikken. For å lykkes med dette, gjør selskapet store investeringer i forskning samtidig som de jobber sammen med internasjonale forskningsinstitutter.

 • Passer i alle biler takket være beltemontering.
 • SIP (Side Impact Rotation) som beskytter barnet ved sidekollisjoner.
 • Klarer barn opp til 5 år uten problemer.
 • Kan stilles i forskjellige stillinger, fra sittende til hvilende.
 • Ingen ISOFIX-montering.
 • Føles noe stor og "klumpete".

Sammenligne priser:

I samarbete med pris-logo

5. Britax Römer Swingfix i-SIZE - Vi anbefaler

 • Vekt : 0 – 18 kg
 • Alder : Ca 9 måneder – 5 år
 • Installasjon : ISOFIX
 • Retning : Bakovervendt
 • Bilstolens vekt : 15,5 kg
 • Størrelse : D: 74 cm, B: 44 cm, H: 48 cm
 • Merking : ECE R44-04, Pluss test godkjent
Britax Römer Swingfix i-SIZE

I kategorien Best Premium Choice ble Swingfix i-SIZE fra Britax Römer kåret til vinner for sin fleksibilitet og utmerkede komfort. Du kan rotere denne modellen 90 grader i begge retninger, noe som gjør det lettere under bilturen.

Swingfix i-SIZE har fått gode anmeldelser og vurderinger, både fra eksperter og kunder. Bilstolen ligger i den øvre prisklassen og er derfor litt dyrere enn de andre modellene i denne samlingen, men samtidig får du mye bilstol for pengene.

Montering

Swingfix i-SIZE monteres bakovervendt med ISOFIX. Det eneste du trenger å gjøre er å klikke bilsetet inn i basen og legge ned den justerbare benstøtten som fikserer bilstolens stabilitet.

Fordi Swingfix i-SIZE er en høy bilstol, kan barnet ditt enkelt se ut av vinduene, både til sidene og bakover, under bilturen.

Det er også mulig å justere helningen på bilstolen i seks forskjellige posisjoner (som er tre flere posisjoner enn best i test-vinneren), noe som gjør det lettere når barnet skal sove.

Design og materialer

Swingfix i-SIZE har et prisvinnende design og du kan også velge mellom flere forskjellige farger. Stolen har en solid og påkostet konstruksjon hvor kvalitet er av største betydning.

Den innebygde stålforsterkningen gjør stolen ekstra robust og fôret er sjenerøst polstret for maksimal komfort. Du kan enkelt ta av trekket på stolen og vaske det i maskin.

Stolens fempunktssele er enkel å ta av og på. Den er også utstyrt med skulderrem i neopren som gjør selen ekstra behagelig for barnet. Samtidig absorberer materialet barnets bevegelser ved en eventuell kollisjon

Sikkerhet

Swingfix i-SIZE er sertifisert i henhold til ECE R44-04 og er pluss-godkjent, noe som betyr at stolen oppfyller strenge krav til sikkerhet.

Stolen har blant annet et innebygd spesialdesignet stålelement (SICT innvendig) som gir optimal beskyttelse i en kollisjon ved å absorbere støtkraften, enten kollisjonen skjer forfra, fra siden eller bakfra.

Setets dype, polstrede sidekollisjonsbeskyttelse og V-formede hodestøtte beskytter også barnet ved en ulykke da de fungerer som en beskyttelsesbarriere.

Funksjoner

Swingfix i-SIZE er en bilstol som tilbyr flere funksjoner. Blant de mest interessante og verdsatte av dem alle er 90 graders rotasjon av stolen, som gjør det enklere enn noen gang å sette barnet inn og ut av stolen.

Takket være den justerbare hodestøtten og fotstøtten kan barnet ditt bruke bilsetet fra 3 måneders alder til 4 år (til og med 5 år avhengig av høyde og vekt). Merk deg at maksvekten er 18 kg.

Kort om Britax Römer

Britax Römer er en produsent av bilstoler, barnevogner og sykkelvogner med hovedkontor i Tyskland. Britiske Britax ble grunnlagt allerede på slutten av 1930-tallet, men i 1978 fusjonerte virksomheten med tyske Römer og begynte å operere under navnet Britax Römer.

Fokuset til virksomheten er sikkerhet og kvalitet. Faktum er at virksomhetens interne krav til sikkerhet er mye høyere enn hva lovverket faktisk krever.

For å sikre høyest mulig standard, gjennomfører virksomheten nøye, uavhengige tester på ulike områder med jevne mellomrom. Selskapets produksjon har blant annet fått den høyeste vurderingen i kjemikalitestkategorien fra tyske Stiftung Warentest.

 • 90 graders rotasjon gjør det enkelt å løfte barnet inn og ut.
 • Rask og enkel montering med ISOFIX.
 • Tar ikke mye plass i bilen.
 • Seks forskjellige sitte- og liggestillinger for maksimal komfort.
 • Lavere maksimal vekt enn beltemonterte bilseter.

I samarbete med pris-logo

Før du kjøper et bilstol (veiledning)

Hvis du aldri har kjøpt bilstol før, kan det være vanskelig å vite hvor du skal begynne.

Avgjørende faktorer ved valg av bilstol er blant annet barnets alder, høyde og dine egne behov som forelder. Hvor lenge ønsker du å kunne bruke bilstolen? Og hvilket budsjett har du til rådighet?

Det er mange spørsmål å stille seg før det er på tide å investere i en god bilstol. I vår guide nedenfor vil vi gjøre vårt beste for å svare på alle spørsmålene dine og hjelpe deg med å finne en passende modell for deg og ditt barn.

Velg bilstol etter barnets alder

Først og fremst bør du tenke gjennom hvilken type bilstol du bør se nærmere på. Det er tre ulike modeller å velge mellom som passer barn i ulike aldre: babystol, bilstol og beltestol/beltepute.

 • Babystol. Babystoler passer for barn mellom 0 og 9 måneder. Eksperter anbefaler foreldre å prøve å bruke babystol så lenge som mulig fordi det gir barnet ekstra god sidekollisjonsbeskyttelse.
 • Bilstolen kan brukes fra 0 – 5 år, da med en ekstra innlegg. Hvis stolen ikke har babyinnlegg, bør du ikke bruke den hvis barnet ditt er yngre enn 9 måneder.
 • Beltestol/beltepute . Denne modellen passer for barn som har vokst seg for høye for bilstolen eller som har overskredet en vekt på 25 kg.

Når kan jeg begynne å bruke et bakovervendt bilstol?

Eksperter anbefaler at barnet bruker bilstolen så lenge som mulig. Dette fordi det gir barnet ekstra god beskyttelse under bilturen, men også fordi det gjør hverdagen din enklere som forelder.

En tommelfingerregel er at barnet skal kunne sitte stabilt før du bytter fra babystol til bilstol. Grunnen til dette er at den oppreiste sittestillingen ikke gir barnet like mye støtte.

Vanligvis bytter foreldre fra babystol til en bilstol når barnet er et sted mellom 6 – 9 måneder. Hvorfor det ikke er en fastsatt alder avhenger av flere faktorer:

 • Styrke i nakken. Noen barn er sterkere enn andre i en tidligere alder.
 • Selve vekten kan variere mye fra barn til barn.
 • Lengde. Hvis barnet er høyere enn hodestøtten, er det på tide å bytte til bilstol.

Når bør jeg bytte til en fremovervendt bilstol?

Etter anbefalingene skal barnet sitte bakovervendt til 4-årsalderen, gjerne lenger enn det om mulig. Grunnen til dette er at det er 5 ganger større sannsynlighet for at barnet blir alvorlig skadet i en kollisjon hvis det sitter fremovervendt.

Før du bytter til fremovervendt bilstol bør du også sjekke at barnet har nådd vekten og høyden som modellen krever.

Hvor lenge vil du bruke bilstolen?

De fleste foreldre ønsker nok å bruke bilstolen så lenge som mulig for å unngå å kjøpe nytt med mindre det er absolutt nødvendig.

Hvis du planlegger å bruke setet til barnet er 5 år eller har vokst ut av setet, bør du være ekstra oppmerksom på maksvekten til bilstolen. Ved å velge en modell som tåler en høyere vekt, kan du bruke den lenger.

Indikasjoner for maksimal vekt finnes vanligvis et sted på stolen i form av et klistremerke. En god målestokk for om barnet har vokst ut av setet i lengden er om toppen av barnets ører når det høyeste punktet på hodebeskyttelsen.

Merk at bilstoler generelt har en levetid på 10 år. Husk dette hvis du har yngre barn som skal arve et eldre søskens bilstol.

Bruk av samme bilstol i forskjellige kjøretøy

Har du to biler i husstanden og skal bruke bilstolen i begge, bør du velge en universalmodell med ekstra brukervennlighet.

Stolen skal være enkel og rask å montere – delvis for familiens bekvemmelighet, men fremfor alt for barnets sikkerhet. Hvis bilstolen ikke er riktig montert ved en kollisjon, kan det utgjøre en fare for barnet ditt.

Merking og sikkerhet

Det viktigste av alt når du skal velge bilstol er å sørge for at modellen du kjøper er trygg og at den har bestått alle testene. Stolen bør også ha følgende sikkerhetsmerker:

 • ECE R44/04 eller 03. Denne merkingen betyr at stolen er testet og at den oppfyller den europeiske sikkerhetsstandarden. Merk at siden 2008 er ECE R44/01 og 44/02 ikke lenger lovlige.
 • UN R129, som betyr at stolen er i-Size sertifisert og oppfyller enda strengere sikkerhetskrav vedrørende montering. Dette er fordi det hovedsakelig er modeller som er installert med ISOFIX som har denne merkingen.
 • Plussmerking. Dette er en tilleggsmerking som gjør at stolen har ekstra god nakkebeskyttelse som beskytter barnet mot livstruende nakkeskader i forbindelse med en frontkollisjon.

Hva er ISOFIX?

ISOFIX er et moderne og innovativt monteringssystem for bilstoler. Systemet er utviklet etter internasjonale sikkerhetsstandarder og utviklet i samarbeid med både myndigheter, forskningsinstitutter og produsenter av bilstoler.

I stedet for å feste bilstolen i bilens belter, fester du den ganske enkelt i ISOFIX-festene, noe som gjør setet ekstra sikkert. Dette betyr imidlertid at både bil og bilstol må være kompatible med disse festene.

Som du sikkert forstår er det mange fordeler med dette systemet, men det er også noen ulemper som kan være greie å vite om.

Fordeler med ISOFIX?

 • Enkel montering. Alle foreldre kan feste en ISOFIX- bilstol, noe som sparer deg for både tid og frustrasjon.
 • Redusert risiko for feilmontering. En annen fordel med den enkle monteringen er at du reduserer risikoen for feilmontering som kan føre til alvorlige skader ved en eventuell kollisjon.
 • Inkludert ISOFIX-understell. Noen bilstoler selges med innebygget ISOFIX-understell som gjør det enklere for deg å bytte bil med bilstolen. Dette er fordi du ikke trenger å montere stolen på nytt.

Ulemper med ISOFIX?

 • Lavere maksimal vekt. Oftest har ISOFIX en maksvekt på opptil 18 kg, mens beltemodeller tåler opptil 25 kg.
 • Ikke alle biler er utstyrt med ISOFIX-fester. Bilstoler med belte kan derimot brukes i de aller fleste biler.

Montering og bruk av bilstol

Bilstolen skal monteres på passasjersiden av bilen og kollisjonsputen skal kobles fra der barnet sitter. Dette er fordi kraften fra kollisjonsputen kan skade barnet ditt dersom den skulle utløse seg i forbindelse med en kollisjon.

Sørg alltid for at barnet ditt er forsvarlig fastspent og at det ikke kan komme seg ut av bilstolen. Lær barnet ditt å sitte i stramt bilbelte under bilturen, da dette kan være avgjørende ved en ulykke.

Vi anbefaler at du fjerner tykkere lag med klær som jakker og parkdress mens barnet sitter i stolen. Selen skal alltid sitte så nært kroppen som mulig. Hvis barnet ditt er kaldt, er det bedre å legge et teppe på utsiden av selene på stolen.

Bør jeg kjøpe en brukt bilstol?

Å kjøpe en helt ny bilstol kan gjøre vondt for lommeboken. Da kan en brukt bilstol være et godt alternativ, men her er det mange viktige ting å vurdere. Nedenfor finner du tre kjappe tips før du velger å kjøpe brukt bilstol.

 • Stol på selgeren. Du bør kun kjøpe en brukt bilstol fra noen du faktisk kjenner og stoler på.
 • Se etter skader. Bilstolen skal ikke ha vært involvert i en kollisjon eller blitt skadet på annen måte. Fjern stolens trekk for å se etter sprekker eller andre skader.
 • Undersøk produksjonsdatoen. Et barnesete bør ikke brukes i mer enn 10 år da materialet kan bli slitt og svekke sikkerheten. Derfor er det viktig at du sjekker stolens produksjonsdato nøye.

Kilder

Rådrön.se

Axkid One Plus er kåret til best i test i Råd & Röns store test av bilstoler som inneholder 42 ulike modeller. One Plus får en totalscore på 69 med ekstra høye karakterer for sikkerhet og materialer.

For å sikre at bilstolene virkelig holder det de lover, utfører Råd & Rön ekstra tøffe kollisjonstester i ekte bilchassis i høyere hastigheter enn standarden krever. De er også en av få aktører som også tester bilstolenes håndtering, ergonomi og kjemikalieinnhold.

2021 -10: Råd & Röns eksperttest av bilstoler

Folksam.se

Folksam er et av Sveriges største forsikringsselskaper med røtter tilbake til begynnelsen av 1900-tallet. Foruten å tilby en rekke gunstige forsikringer for både hjem, kjøretøy, dyr og familie, gjennomfører Folksam av og til egne tester av ulike produkter, ikke minst bilstoler. Faktisk var Folksam i løpet av 1980- og 1990-tallet involvert i å utvikle bilstoler for å redusere antall bilulykker der barn blir alvorlig skadet.

I vår sammenligning av bilstoler har vi valgt å bruke deres test av bilstoler som en av våre ekspertkilder. Folksam har i sin egen test basert en rekke parametere for å finne ut hvilke bilstoler som er sikrest, blant annet vektgrense, benplass, høyde på seteryggen, støtteben og montering. Folksam har ikke kollisjonstestet stolene i testen, men alle modellene er allerede kollisjonstestet etter de europeiske kravene.

Ifølge Folksam er BeSafe iZi Plus X1 best i test. Modellen har fått høyeste karakter både når det gjelder sikkerhet og komfort. Den ekstra høye ryggen gjør at barnet kan sitte bakovervendt lenger. Stolen egner seg ifølge Folksam også for minibusser og støttebenet gir ekstra god stabilitet. Det eneste negative er at stolen krever mye belte i forbindelse med montering.

Folksams test inkluderer også Axkid Minikid, som får prisen «Godt valg». Setet får imidlertid noen minuspoeng fordi det tar ganske mye plass i bilen, noe som også påvirker funksjonen til sidekollisjonsbeskyttelsen.

Britax Römer Swingfix er også med i Folksams test av bilstoler og modellen har i likhet med Axkid Minikid fått prisen «Godt valg». Modellen får imidlertid en litt lavere karakter fordi den er den tyngste av alle stolene som er inkludert i testen og på grunn av begrenset støttebenlengde. Den er også betydelig dyrere enn Axkid Minikid.

Eksperttest hos Folksam.se

Madeformums.com

Made for Mums er en britisk nettside som samler verdifull informasjon for foreldre om alt som har med graviditet, barn og familieliv å gjøre. Det er også et stort utvalg av produktanmeldelser her som kan være interessante å lese. Med en månedlig trafikk på nærmere 1 million besøkende kan vi med sikkerhet si at mange setter pris på informasjonen som nettsiden tilbyr.

Vi har valgt å bruke Made for Mums som en av våre ekspertkilder fordi anmeldelsene deres er interessante, objektive, enkle å lese og selvfølgelig helt uavhengige av partnere. Alle tester er også basert på ekspertise, noe som er viktig for oss når vi skal kåre våre testvinnere.

Made for Mums har blant annet fått muligheten til å teste og anmelde Axkid Minikid 2.0. Plattformens egne eksperter gir modellen høye karakterer for sine mange sikkerhetsfunksjoner, solide konstruksjon og høye komfort. De sier imidlertid at stolen kan være litt vanskelig å montere og den tar også ganske mye plass i bilen.

Ekspertvurdering av Axkid Minikid 2.0

OBS! Best-i-testen.no kan ikke garantere at anmeldelsene vi brukte som kilder er etterlatt av personer som har kjøpt eller brukt produktet. Les mer i våre generelle vilkår.

Vanlige spørsmål

Den generelle levetiden til en bilstol er 10 år. Skal du kjøpe en brukt eller om barnet ditt skal arve søskenbarnets bilstol, må modellen ikke være eldre enn fem år.

Alle bilstoler skal ha en merking som viser når de ble produsert. På denne måten kan du lettere se hvor mange år stolen har igjen før det er på tide å bytte den.

I følge Vegvesenet skal barnet reise i bakovervendt bilstol til rundt 4 års alder. Dette er fordi denne beskyttelsesanordningen gir barnet optimal beskyttelse for hode og nakke.

Alle barn under 135 cm skal etter loven sitte i en beskyttelsesanordning når de ferdes i bil, for eksempel bilstol, beltestol eller beltepute.

Du bør bytte bilstol hvis stolen er eldre enn 10 år eller hvis det er skadet. Hvis bilstolen har har vært utsatt for en bilulykke, er det også på tide med en utskifting. Hvis bilstolen er skadet vil det gi barnet mindre beskyttelse.

Eksperter anbefaler at du bruker babystol eller babyinnlegg så lenge som mulig fordi det gir babyen ekstra god beskyttelse. Det er imidlertid på tide å bytte til bilstol når barnet fyller 9 måneder (pluss minus noen måneder avhengig av barnets høyde og vekt).

En retningslinje å følge er å bytte til bilstol når barnet kan sitte oppreist uten støtte og når barnets hode er i samme høyde som babystolens høyeste punkt.

Kjøper du en ny bilstol er levetiden 10 år, forutsatt at stolen ikke har vært involvert i en bilulykke. Materialene eldes over tid, noe som gjør at kollisjonsbeskyttelsen blir dårligere over tid.

Hjalp denne testen om Bilstol deg?

Skriv anmeldelse

Del testen

Lignende tester

Beste beltestol

Beltestol: 3 beste modeller

Testvinnare - Bilstol

 1. Besafe modell iZi Modulær RF X1 bilstol

  Besafe modell iZi Modulær RF X1

  Best i test
 2. Bugaboo Owl

  Bugaboo Owl

  Beste premiumvalg
 3. Axkid One Plus Bilstol

  Axkid One Plus Bilstol

  Vi anbefaler

Vanlige spørsmål

Den generelle levetiden til en bilstol er 10 år. Skal du kjøpe en brukt eller om barnet ditt skal arve søskenbarnets bilstol, må modellen ikke være eldre enn fem år.

Alle bilstoler skal ha en merking som viser når de ble produsert. På denne måten kan du lettere se hvor mange år stolen har igjen før det er på tide å bytte den.

I følge Vegvesenet skal barnet reise i bakovervendt bilstol til rundt 4 års alder. Dette er fordi denne beskyttelsesanordningen gir barnet optimal beskyttelse for hode og nakke.

Alle barn under 135 cm skal etter loven sitte i en beskyttelsesanordning når de ferdes i bil, for eksempel bilstol, beltestol eller beltepute.

Du bør bytte bilstol hvis stolen er eldre enn 10 år eller hvis det er skadet. Hvis bilstolen har har vært utsatt for en bilulykke, er det også på tide med en utskifting. Hvis bilstolen er skadet vil det gi barnet mindre beskyttelse.

Eksperter anbefaler at du bruker babystol eller babyinnlegg så lenge som mulig fordi det gir babyen ekstra god beskyttelse. Det er imidlertid på tide å bytte til bilstol når barnet fyller 9 måneder (pluss minus noen måneder avhengig av barnets høyde og vekt).

En retningslinje å følge er å bytte til bilstol når barnet kan sitte oppreist uten støtte og når barnets hode er i samme høyde som babystolens høyeste punkt.

Kjøper du en ny bilstol er levetiden 10 år, forutsatt at stolen ikke har vært involvert i en bilulykke. Materialene eldes over tid, noe som gjør at kollisjonsbeskyttelsen blir dårligere over tid.