Hvilken ruter er best i test?

Ifølge vår sammenligning er Asus RT AX86U markedets beste ruter akkurat nå Dette er en rask og kraftig ruter hvis høye kapasitet gjør at opptil seks familiemedlemmer kan dele forbindelsen samtidig Den har også støtte for den nye WiFi 6 og er spesielt egnet for gaming Les mer om Asus RT AX86U nedenfor og sammenlign ruterens funksjoner med andre modeller i samlingen vår!

Sammenlign våre 5 testvinnere

Du kan sveipe sidelengs for å se alle produktene i sammenligningen

1
image
2
image
3
image
image
image
Utmerkelse: Best i testVi anbefalerBeste spillruterRimeligstBeste premiumvalg
Produkt: Asus RT-AX86U RuterAsus ZenWiFi AX (XT8)Asus ROG Rapture GT-AX11000Google WiFi (Mesh-ruter)Netgear Nighthawk Ax12 RAX200
Vurdering:
Høyde:32,5 cm16 cm 6 cm 6,8 cm5,44 cm
Bredde:24,2 cm16 cm 24 cm 10,6 cm29,5 cm
Dybde:10 cm7,5 cm 24 cm 10,6 cm22,7 cm
Vekt:0,814 kg0,7 kg 1,7 kg 0,34 kg1,1 kg
Operativsystem:Microsoft Windows, Apple MacOS---UNIX, Apple MacOS , Linux, Microsoft Windows
Antenner:4 stk4 stk 8 stk4 stk4 stk
Dataoverføringshastighet:5700 Mb/s5700 Mb/s10 756 Mbit/s2200 Mb/s10 800 Mb/s
Frekvensbånd:2,4 GHz/5 GHz2,4 GHz/5 GHz 2,4 GHz/5 GHz 2,4 GHz/5 GHz2,4 GHz/5 GHz
Tilkobling:Trådløs, kabelTrådløs, kabelTrådløs, kabelTrådløs, kabelTrådløs, kabel
Datalink protokoll:WiFi 6 (802.11ax)WiFi 6 (802.11ax)WiFi 6 (802.11ax)WiFi 5 (802.11ac)WiFi 6 (802.11ax)
LAN-porter:5 stk3 stk 5 stk 2 St4 St
USB-porter:2 stk (USB 3.0)--0 stk (USB 3.0)2 stk (USB 3.0)
WAN-porter:2 stk1 stk 1 stk 1 stk1 stk
RAM-minne:1 GB512 GB 1 GB 1 GB512 MB
Flash-minne:256 MB256 MB256 MB4 GB1 GB

1. Asus RT-AX86U Ruter - Best i test

 • Antenner: 4 stk
 • Dataoverføringshastighet: 5700 Mb/s
 • Frekvensbånd: 2,4 GHz/5 GHz
 • Tilkobling: Trådløs, kabel
 • WiFi: 6 (802.11ax)
Asus RT-AX86U test

Asus RT-AX86U er en trådløs ruter med høy ytelse som passer både for hverdagssurfing og grafikkintensive spill. Hensikten til RT-AX86U er å tilby en høykvalitets dual-band ruter med lignende funksjoner som Asus Rapture-ruterne, om enn til en rimeligere pris, noe Asus har klart fått til.

At Asus RT-AX86U er en dual-band ruter gjør at du kan surfe på to bånd: 2,4GHz og 5,0GHz. Siden modellen støtter den nyeste protokollen for trådløse tilkoblinger – WiFi 6 (eller 802.11ax) – kan du nå hastigheter opptil 5700 Mbps på 5,0 GHz-båndet. WiFi 6 bruker også avansert teknologi for å forbedre datastrømming og redusere forsinkelser når flere enheter er tilkoblet samtidig.

Støtte for moderne systemer

Asus RT-AX86U støtter også AiMesh, et system som lar deg lage et sømløst mesh-nettverk med andre AiMesh- kompatible rutere fra Asus. På denne måten kan du enkelt forbedre både hastigheten og stabiliteten i hele boligen ved behov. Ruteren støtter også Mumimo, en teknologi som bidrar til en mer effektiv fordeling av databåndbredde når mange bruker nettverket samtidig.

Asus RT-AX86U er ellers utstyrt med to WAN-porter, en Ethernet-port og en 2,5 Gbps-port for ekstra høye hastigheter. Det er også fire ekstra Ethernet-porter for kablet Internett-tilkobling og to USB 3.2-porter hvis du ønsker å koble eksterne lagringsenheter til hjemmenettverket. Når det gjelder minne kommer Asus RT-AX86U med et RAM-minne på 1 GB og et Flash-minne på 256 MB.

En sikker og kraftig spillruter

Liker du gaming kan Asus RT-AX86U være en ekstra passende ruter. Den har nemlig en dedikert spillport som automatisk prioriterer datastrømming til enheter som er koblet til porten via kabel. Du kan også velge hvilke oppgaver ruteren skal prioritere – for eksempel spill – manuelt ved å bruke den adaptive QoS -funksjonen (Quality of Service) som du finner i mobilappen. Asus RT-AX86U har også en mobil spillmodus som kan prioritere opptil fire mobile enheter samtidig for gaming via den trådløse tilkoblingen.

Asus RT-AX86U er ellers en veldig sikker ruter. I mobilappen kan du for eksempel holde øye med alle enheter som er koblet til nettverket i sanntid og opprette gjestenettverk for de besøkende. Det er også en brannmur og et godt utvalg av foreldrekontroll. Du kan for eksempel gjøre upassende materiale utilgjengelig og planlegge internettilgang til bestemte tider.

En allsidig ruter som gir deg valuta for pengene

Asus RT-AX86U er en høykvalitets og allsidig dual-band ruter som har fått høye karakterer fra brukere så vel som eksperter. Den passer godt i de fleste husholdninger, men passer kanskje ekstra godt for deg som spiller gitt dens mange spillfunksjoner.

Som vanlig er det selvfølgelig noen ulemper med Asus RT-AX86U også. Det er delvis en ganske dyr ruter og den kan heller ikke monteres på veggen. Ellers er Asus RT-AX86U helt klart en ruter som er verdig å være best i test, da den gir deg mye for pengene.

 • WiFi 6 gir stabil tilkobling, lang rekkevidde og hastigheter opp til 5700 Mb/s.
 • Relativt kompakt og slank sammenlignet med spillrutere.
 • Mange sikkerhetsfunksjoner for sikrere surfing, inkludert foreldrekontroll og gjestenettverk.
 • Perfekt for spill med mobil spillmodus, dedikert spillport og adaptiv QoS.
 • I det dyreste laget.
 • Kan ikke monteres på veggen.

I samarbete med pris-logo

2. Asus ZenWiFi AX (XT8) - Vi anbefaler

 • Antenner: 4 stk
 • Dataoverføringshastighet: 4.804 Mbit/s
 • Frekvensbånd: 2,4 GHz/5 GHz
 • Tilkobling: Trådløs, kabel
 • Datakoblingsprotokoll: WiFi 6 (802.11ax)
Asus ZenWiFi AX (XT8)

Vi anbefaler Asus Zenwifi AX XT8 – en svært funksjonsrik ruter som gir god dekning i hele hjemmet og som også egner seg for spilling. Selv om det er nyere rutere på markedet som leverer mer ytelse, tør vi likevel påstå at Asus Zenwifi AX XT8 er fortsatt et av de absolutt beste valgene du kan ta, og definitivt et av de rimeligste.

Setter du deg inn i alle funksjonene får du muligheten til å tilpasse ruteren akkurat slik du ønsker, ikke minst sikkerhetsmessig. Dette er en rask, rimelig og sikker ruter som passer alle og fungerer utmerket i større hjem.

Best i test hos TechRadar og PC for alle

Har du kjennskap til denne produktkategorien, vet du sannsynligvis allerede at Asus Zenwifi AX XT8 rangerer høyt. Den ble introdusert i 2020 og har siden den gang dukket opp på alle slags topplister og høstet ros fra både brukere og eksperter. I Sverige er den for eksempel kåret til best i test av både TechRadar og PC for alle. Ikke verst!

 • Veldig god wifi- ytelse, selv for spill.
 • Funksjonell og sikker.
 • Gir god dekning i hele boligen.
 • Mange innstillingsmuligheter som kan føles kompliserte for noen brukere.

Sammenligne priser:

I samarbete med pris-logo

3. Asus ROG Rapture GT-AX11000 - Beste spillruter

 • Antenner: 8 stk
 • Dataoverføringshastighet: 10 756 Mbit/s
 • Frekvensbånd: 2,4GHz/5GHz/6GHz
 • Tilkobling: Trådløs, kabel
 • Datakoblingsprotokoll: WiFi 6 (802.11ax)
Asus ROG Rapture GT-AX11000

Alle som spiller grafikktunge spill trådløst vet hvor viktig det er å ha en stabil og rask ruter. Asus ROG Rapture GT-AX11000 er ruteren som fullstendig eliminerer behovet for kabeltilkobling og som oppnår utrolige topphastigheter takket være Wi-Fi 6E.

En annen stor styrke er rekkevidden. Med åtte antenner og økt sendestyrke sammenlignet med tidligere modeller kan du regne med gode hastigheter selv om du bor i et hus med flere etasjer.

Vi liker også den dedikerte nettverksporten på 2,5 GB/sekund, som prioriterer trafikken som sendes til den. Det betyr at dersom spillmaskinen din er koblet til denne porten, vil den automatisk bli prioritert høyere enn husets øvrige nettverkstrafikk. Hva mer kan du ønske deg som spiller ?

Topp testet av ekspertene

Asus ROG Rapture GT-AX11000 er en mindre revolusjon innen trådløs spilling og en verdifull investering for de som spiller seriøst. Ruteren har fått ros for sin utrolige rekkevidde og fantastiske hastigheter, inkludert i Pc magazine og Pc for all.

Så når du er på et grensesnitt som kan foredles og det faktum at ruteren er i det største laget, er dette en fullscorer. Vi anbefaler det for alle spillere, men hvis du ikke er interessert i spill , kan du slippe billigere unna.

 • Den beste ruteren for spillere.
 • Utrolige makshastigheter og god rekkevidde.
 • Nettverksport som automatisk prioriterer spilldatamaskinen din.
 • Unødvendig dyrt for deg som ikke spiller.
 • Grensesnittet kunne vært finpusset.

Sammenligne priser:

I samarbete med pris-logo

4. Google WiFi (Mesh-ruter) - Rimeligst

 • Antenner: 4 stk
 • Dataoverføringshastighet: 2200 Mb/s
 • Frekvensbånd: 2,4 GHz/5 GHz
 • Tilkobling: Trådløs, kabel
 • WiFi: 5 (802.11ac)
Google WiFi (Mesh-ruter) test

Google WiFi er en rimelig og brukervennlig ruter som passer perfekt i både store og små rom. Det kan imidlertid være spesielt egnet for deg som bor i villa fordi du kan bygge ditt eget mesh-nettverk for å få optimal dekning i alle rom. Bor du i stedet på et mindre areal, kan det være nok med kun en enkelt enhet. Det gjør Google WiFi til en ruter som du kan tilpasse dine behov.

Hvor mange WiFi-punkter du trenger avhenger av hvor stort hjemmet ditt er. Bor du på inntil 85 m2 er ett WiFi-punkt som regel nok. Bor du mellom 140-280 kvadratmeter kan du ha 2 WiFi-punkter, for eksempel ett nede og ett oppe, og bor du enda større anbefales minst 3 WiFi-punkter.

WiFi-punktene kobles til hverandre automatisk og du er alltid koblet til det raskeste signalet der du er. Nettverkshastigheten til den trådløse tilkoblingen er 1151-1900 Mbps mens hastigheten på den kablede tilkoblingen er 1000 Mbps. Via den tilhørende appen kan du også selv styre de tilkoblede enhetene og alltid holde øye med hjemmenettverket. Du kan også utføre hastighetstester, feilsøke og konfigurere gjestenettverk. Det er også mulig å planlegge WiFi-pauser på enhetene barna dine bruker. Takket være denne funksjonen kan du derfor ha bedre kontroll over barnas surfing.

 • Tilpass rekkevidden etter størrelsen på hjemmet ved å koble til flere WiFi-punkter.
 • Hold styr på tilkoblingene dine.
 • Mulighet for å planlegge barnas WiFi-tid.
 • Krever konstant tilkobling til Google.
 • Ikke like rask som de andre testvinnerne.

Sammenligne priser:

I samarbete med pris-logo

5. Netgear Nighthawk Ax12 RAX200 - Beste premiumvalg

 • Antenner: 8 stk
 • Dataoverføringshastighet: 10 800 Mb/s
 • Frekvensbånd: 2,4 GHz/5 GHz
 • Tilkobling: Trådløs, kabel
 • WiFi: 6 (802.11ax)
Netgear Nighthawk Ax12 RAX200 test

Netgear Nighthawk RAX200 er en skikkelig rå ruter som har blitt høyt vurdert av forbrukere så vel som av eksperter. Den passer for alle husholdninger, men kan være spesielt velegnet for større familier fordi den gjennom WiFi 6 kan håndtere store mengder trafikk.

På det meste kan mellom 6–8 personer koble seg til nettverket samtidig uten å oppleve forsinkelser eller dårlig dekning. Og takket være ruterens åtte antenner får du også pålitelig dekning, både innendørs og utendørs.

Modellen, som i likhet med testvinneren er utstyrt med Mumimo, som gjør at enheten kan kommunisere med opptil fire enheter på samme frekvens uten forsinkelser. Via Smart Connect-teknologi kan Netgear Nighthawk RAX200 også velge det raskeste WiFi-båndet for hver enhetstilkobling. Netgear Nighthawk RAX200 er perfekt for de som gamer mye og som ønsker å kunne spille både trådløst og med kabel. Med sin firekjerners 64-bits prosessor tilbyr denne ruteren jevn spilling med 4k UHD-streaming for spill. Den er imidlertid minst like egnet for husholdninger uten gamere som trenger en pålitelig og stabil internettforbindelse.

 • Ultrarask ruter med hastigheter på opptil 5001+ Mbp / s.
 • Utstyrt med WiFi 6, den aller nyeste WiFi-standarden.
 • Smart Connect-teknologi gjør at ruteren automatisk velger den raskeste tilkoblingen.
 • I det dyreste laget.

I samarbete med pris-logo

Kjøpsguide: Før du kjøper en ruter

Det brede utvalget av rutere kan gjøre det vanskelig å velge riktig, da kapasitet så vel som ytelse varierer avhengig av modell. Har du aldri kjøpt en ruter før er det ikke helt lett å vite hvilke funksjoner som er viktigere enn andre.

Nedenfor har vi laget en guide som inneholder nyttig informasjon som kan gjøre ditt valg av ruter enklere. Vi skal blant annet gå gjennom hvilken kapasitet du bør ha og hvor du bør plassere ruteren for å få best mulig rekkevidde.

Hva er en ruter?

For å få en optimal internettopplevelse er det viktig at du investerer i en ruter av høy kvalitet med lang levetid som passer for din husholdning.

En ruter er en type datamaskin som kobler sammen flere nettverk og sender datatrafikk mellom dem. Med en ruter kan du bruke det trådløse nettverket ditt hjemme eller på jobb.

To viktige faktorer å vurdere når du velger en ruter er hvor mange som skal bruke tilkoblingen og størrelsen på boligen.

Kapasiteten til ruteren

Ruterens kapasitet er selvsagt viktig å ta hensyn til, spesielt hvis husstanden består av mange medlemmer som skal bruke nettverksforbindelsen samtidig. Hvis bare du skal bruke nettverket, trenger du ikke like høy kapasitet.

Her er noen retningslinjer du kan følge når det gjelder ruterens kapasitet:

 • 1 – 3 tilkoblede enheter krever rundt 150+ Mbit/s
 • 4 – 5 tilkoblede enheter krever rundt 300+ Mbit/s
 • 6 eller flere enheter krever omtrent 450+ Mbit/s

Plasseringen av ruteren i hjemmet

Hvor du plasserer ruteren har stor innvirkning på signalet og dermed internettopplevelsen din. Hvis ruteren er langt unna og delvis skjult, blir forbindelsen dårligere.

Ideelt sett bør du plassere ruteren så sentralt som mulig i hjemmet og ut fra hvor internett-kontakten er plassert. Unngå å gjemme den dypt i et skap, men skal du holde den skjult bør du sørge for at signalene enkelt kan nå ut i boligen for å gi en stabil forbindelse.

Bedre signal med mesh-ruter

En populær løsning for de som bor i villaer med en eller flere etasjer er å lage et nettingsystem. Her plasserer du flere små rutere på forskjellige steder i hjemmet som deretter kommuniserer med hverandre og med hovedenheten. Det gir deg god og stabil dekning, uansett hvor i huset du befinner deg.

Ruterens hastighet og internettabonnement

En annen viktig ting å vurdere er at ruteren din (og også datamaskinen din) må kunne håndtere hastigheten du har på internett-abonnementet ditt. Husk at din nåværende datamaskins nettverkskort ikke alltid støtter den nyeste nettverksstandarden.

Husk også at internettet ditt ikke vil være raskt hvis du har en treg tilkobling via internettleverandøren din. Da spiller det ingen rolle hvor rask ruteren du har investert i er.

For å få raskt internett er det viktig at ruterens hastighet tilsvarer internettabonnementet ditt.

Ruter med kabeltilkobling

En trådløs ruter er som regel nok for de som hovedsakelig ønsker å bruke datamaskinen eller mobiltelefonen til surfing. Spiller du derimot dataspill eller ønsker å overføre store filer mellom dine tilkoblede enheter, bør du velge en ruter med høy datahastighet som du også kan koble til via en kabel.

Mange av dagens rutere bruker den nyeste nettverksstandarden, som gjør det mulig selv for gamere å spille trådløst. Hvis ruteren derimot mangler denne standarden, bør du koble datamaskinen til ruteren via en kabel. På denne måten kan du unngå forsinkelser og få en stabil forbindelse.

Vurder hvor mange kabeltilkoblinger du trenger. Sjekk deretter hvor mange tilkoblinger ruteren har før du kjøper.

Nettverksstandard, rekkevidde og hastighet

Det er tre viktige parametere som skiller rutere og deres egenskaper: nettverksstandard, rekkevidde og hastighet.

 1. Nettverksstandard viser hvor rask ruteren er. En modell med den nyeste nettverksstandarden er vanligvis den raskeste. Flertallet av dagens rutere har nettverkskort som er kompatible med de nyeste nettverksstandardene.
 2. Rekkevidde. Rekkevidden refererer til signalet ruteren sender ut til de tilkoblede enhetene. Et sterkt signal betyr at du kan surfe raskere og omvendt. Ruterens antenner kan enten være innebygde eller eksterne, dvs. utenpåliggende. Generelt har rutere med eksterne antenner bedre rekkevidde.
 3. Hastighet. Datahastigheten viser hvor raskt ruteren sender ut datatrafikk til de tilkoblede enhetene. Jo høyere hastighet, jo raskere surfing. Hastighet måles vanligvis i megabit per sekund (MBPS) eller gigabit per sekund (GBPS).

Brannmurer blokkerer ondsinnet trafikk

De aller fleste rutere i dag er utstyrt med NAT (Network Address Translation), som er en slags innebygd brannmur. Ved å bruke disse brannmurene kan ruteren blokkere trafikk som er ondsinnet.

For de aller fleste mennesker er NAT tilstrekkelig for å beskytte mot ondsinnede forbindelser. Skal du derimot føle deg ekstra trygg, kan det være lurt å investere i en brannmur av høy kvalitet som hele tiden inspiserer trafikken og blokkerer alt som ikke følger bestemte regler.

Kilder

Her kan du se noen av kildene vi brukte i vår sammenligning av rutere.

Pcforalla.se

2019-08: Netgear Expert Review Nighthawk AX8

Cnet.com

2022-06: Ekspertgjennomgang av Asus RT-AX86U

Tomsguide.com

2019-02 : Anmeldelse av Asus RT-AC86U

OBS! Best-i-testen.no kan ikke garantere at anmeldelsene vi brukte som kilder er etterlatt av personer som har kjøpt eller brukt produktet. Les mer i våre generelle vilkår.

Lignende tester

Nettbrett best i test
3 Nettbrett tested
Apple iPad Pro
Best i test Apple iPad Pro
Beste Lesebrett
4 Lesebrett tested
Kobo Clara 2E test
Best i test Kobo Clara 2E
Beste powerbank
3 Powerbank tested
Anker PowerCore Essential 20000
Best i test Anker PowerCore Essential 20000
VR-briller Best i test
4 VR-briller tested
Oculus Meta Quest 2
Best i test Oculus Meta Quest 2

Vanlige spørsmål

En ruter er en type nettverksutstyr som kobler sammen ulike nettverk og sender trafikk mellom dem. Det er ved hjelp av en ruter du kan bruke internett hjemme.

En ruter har to IP-adresser: en mot Wide Area Network (WAN) og en mot Local Area Network (LAN).

Mange rutere kommer med en installasjonsplate som guider deg gjennom hele prosessen. Hvis du ønsker å installere ruteren selv og gjøre mer detaljerte innstillinger, bør du alltid se på den medfølgende manualen.

Hvilken ruter som passer deg best avhenger hovedsakelig av dine individuelle behov. Du bør ta utgangspunkt i hva du skal bruke internett til, men også størrelsen på hjemmet ditt.

Vil du hovedsakelig bruke internett til å svare på e-post eller streame musikk? Bor du i en mindre bolig? Da kan en ruter med lavere kapasitet være tilstrekkelig.

Har du derimot høye krav til kapasitet, rekkevidde og hastighet samtidig som du har en stor bolig, er en kraftigere modell i øvre prisklasse å foretrekke. Dette gjelder også de som ofte spiller dataspill.

Innlogging til ruteren skjer via nettleseren din. Nøyaktig hvordan tilnærmingen ser ut varierer avhengig av rutermodell, men også av hvilke endringer du ønsker å gjøre.

Rutere finnes i ulike prisklasser, der de billigste koster kun noen hundrelapper, mens de dyrere kan koste over 5000 kroner. Prisene er i hovedsak basert på ruterens kapasitet, hastighet og rekkevidde.

Når du velger ruter, husk at verken den billigste eller den dyreste nødvendigvis er best. Sammenlign rutere i forhold til dine individuelle behov for å finne en passende modell i en rimelig prisklasse.

Hjalp denne testen om Ruter deg?

7 Röster, Genomsnitt: 4.7/5
Skriv anmeldelse

Del testen

Lignende tester

Nettbrett best i test

Nettbrett: 3 modeller testet

Beste Lesebrett

Lesebrett: 4 testede modeller

Beste powerbank

Powerbank: 3 modeller testet

Testvinnare - Ruter

 1. Asus RT-AX86U test

  Asus RT-AX86U Ruter

  Best i test
 2. Asus ZenWiFi AX (XT8)

  Asus ZenWiFi AX (XT8)

  Vi anbefaler
 3. Asus ROG Rapture GT-AX11000

  Asus ROG Rapture GT-AX11000

  Beste spillruter

Vanlige spørsmål

En ruter er en type nettverksutstyr som kobler sammen ulike nettverk og sender trafikk mellom dem. Det er ved hjelp av en ruter du kan bruke internett hjemme.

En ruter har to IP-adresser: en mot Wide Area Network (WAN) og en mot Local Area Network (LAN).

Mange rutere kommer med en installasjonsplate som guider deg gjennom hele prosessen. Hvis du ønsker å installere ruteren selv og gjøre mer detaljerte innstillinger, bør du alltid se på den medfølgende manualen.

Hvilken ruter som passer deg best avhenger hovedsakelig av dine individuelle behov. Du bør ta utgangspunkt i hva du skal bruke internett til, men også størrelsen på hjemmet ditt.

Vil du hovedsakelig bruke internett til å svare på e-post eller streame musikk? Bor du i en mindre bolig? Da kan en ruter med lavere kapasitet være tilstrekkelig.

Har du derimot høye krav til kapasitet, rekkevidde og hastighet samtidig som du har en stor bolig, er en kraftigere modell i øvre prisklasse å foretrekke. Dette gjelder også de som ofte spiller dataspill.

Innlogging til ruteren skjer via nettleseren din. Nøyaktig hvordan tilnærmingen ser ut varierer avhengig av rutermodell, men også av hvilke endringer du ønsker å gjøre.

Rutere finnes i ulike prisklasser, der de billigste koster kun noen hundrelapper, mens de dyrere kan koste over 5000 kroner. Prisene er i hovedsak basert på ruterens kapasitet, hastighet og rekkevidde.

Når du velger ruter, husk at verken den billigste eller den dyreste nødvendigvis er best. Sammenlign rutere i forhold til dine individuelle behov for å finne en passende modell i en rimelig prisklasse.